Política 21/11/2017

Zoido nega les amenaces de violència: "Menteixen, utilitzen imatges falses, utilitzen nens"

El ministre garanteix que el dispositiu policial continuarà a Catalunya "fins que sigui necessari"

Ara
2 min
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, durant l'entrevista a l'agència EFE.

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha carregat aquest dimarts contra les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que fa uns dies va dir que l'Estat havia amenaçat el Govern amb "morts als carrers". "Tothom sap que això no s'ha pogut fer, ni plantejar, ni ha passat", ha dit en una entrevista a Onda Cero, i ha criticat la "mesquinesa" de la dirigent republicana "quan ni tan sols ha començat la campanya" del 21-D. "Menteixen, utilitzen imatges falses, utilitzen nens. Per tal de fugir endavant amb aquest desafiament, ja no saben què inventar-se", ha sentenciat.

Zoido, que no ha reconegut ni les amenaces ni la desproporció policial de l'1-O, ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" a l'audiència, i ha assegurat que el desplegament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya "continuarà fins que sigui necessari per salvaguardar tots els drets i la igualtat de drets de tothom que viu a Catalunya, pensi com pensi". En aquest sentit, ha explicat que el recents moviments dels dispositius -i la marxa del "famós vaixell batejat com a Piolín", ha dit-, s'han fet perquè els agents desplegats puguin "descansar", però que no hi ha un "replegament". "[Els efectius] hi seran fins al dia 21-D i, després, sempre que sigui necessari", ha reblat.

El ministre també s'ha referit a la situació del Govern a l'exili i els presos polítics, i ha confessat que li va molestar que la Fiscalia Federal de Bèlgica preguntés a l'Audiència Nacional sobre les condicions en les quals seria empresonat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en cas de ser extradit a Espanya. "Em va sorprendre perquè la situació a les presons espanyoles és molt millor que la de les belgues [...] i compleixen amb les condicions materials que exigeix el Consell d'Europa", ha dit, i ha insistit que la petició del ministeri públic belga el va "irritar" perquè "estava fora de lloc". "Ningú a l'espai europeu s'ha de posar com a exemple de democràcia [...] tots estem en estats de dret, en democràcia consolidada i comptem amb separació de poders i independència judicial", ha sentenciat.

Tot i fer gala de les bones condicions penitenciàries a l'Estat, però, ha confirmat que es va produir un apunyalament a la presó de Soto del Real en presència del president de l'ANC, Jordi Sànchez. Ha deixat clar, en tot cas, que aquest tipus de fets són "raríssims i aïllats" als centres penitenciaris espanyols: "Els presos estan distribuïts per mòduls [...] separats en funció de la perillositat", ha dit com a argument. Ha afegit, a més, que tant l'atacant com la víctima -que s'està recuperant de les ferides- d'aquest episodi són en un mòdul diferent del de Sànchez.

Zoido ha insistit que els líders polítics i de la societat civil catalans empresonats estan tancats perquè han comès delictes molt greus i no per les seves idees. En aquest sentit, també ha assenyalat que els comentaris que celebrin a les xarxes socials la mort del fiscal general de l'Estat José Manuel Maza podrien ser constitutius de delictes d'odi. Amb tot, ha dit que confia que la policia investigui aquests comentaris i que una autoritat judicial digui si poden ser castigats o no.

stats