Política 21/01/2018

Zoido afirma que si Puigdemont surt de Brussel·les "pot ser detingut si s'activa l'euroordre"

L'advocat del president també adverteix del "risc bastant alt" que el detinguin si va a Dinamarca

Europa Press
3 min
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en una foto d'arxiu

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afirmat que si l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont viatja aquest dilluns a Dinamarca per assistir a un debat a la Universitat de Copenhaguen "pot ser detingut si s'activa l'euroordre" per ordre de la fiscalia. "Si s'activa una euroordre i ell és a Dinamarca, la fiscalia actuarà i podrà ser detingut, no en tinc cap dubte", ha dit Zoido en declaracions a la cadena Cope.

Les declaracions de Zoido arriben l'endemà que l'ARA avancés que el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, sol·licitarà al magistrat instructor Pablo Llarena una euroordre de detenció si Carles Puigdemont viatja a Dinamarca aquest dilluns, 22 de gener. El fiscal, que analitza, segons fonts judicials, des de fa dies la situació, va tornar aquest dissabte a examinar la situació en vista dels informes policials procedents de Brussel·les. És possible que Puigdemont decideixi no córrer riscos i eviti el viatge a Dinamarca, segons fonts judicials. Si la fiscalia no confirma aquest viatge, no sol·licitarà l'euroordre. Però aquests moviments apunten, més enllà de Dinamarca, a replantejar l'ordre d'arrest internacional, segons fonts judicials.

En tot cas, el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, també creu que hi ha un risc "bastant alt" que el president destituït sigui detingut durant el viatge a Dinamarca si el jutge del Suprem activa una euroordre. Tot i que "és cert que hi ha moviments polítics, diplomàtics, judicials i policials en l'àmbit espanyol", ha afegit que percep que "tampoc ho tenen del tot clar". En qualsevol cas, en declaracions a RAC1, l'advocat considera que l'euroordre podria arribar a temps perquè creu que "la tenen preparadíssima".

Cuevillas, però, creu que seria "molt possible" que aquesta euroordre fos rebutjada "totalment o parcialment" per Dinamarca, ja que, tot i que el seu Codi Penal inclou la rebel·lió, no es donarien els "requisits exigibles". Això és un fet diferencial amb Bèlgica, on el Codi Penal no inclou el delicte de rebel·lió i per això no pot ser jutjat per aquest delicte des de Brussel·les.

L'advocat defensor ha explicat que s'ha "estudiat i valorat tot" i que "en principi" Puigdemont té decidit viatjar aquest dilluns a Dinamarca. El president destituït té previst participar en un debat a la Universitat de Copenhagen sobre la situació política a Catalunya.

Si ho fa, el ministre de l'Interior ha recordat que l'expresident de la Generalitat "està fugat de la justícia espanyola i no tindrà immunitat per molt parlamentari que hagi sortit". Zoido ha recordat també que un parlamentari és responsable dels seus actes i ha posat com a exemple l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras: "Abans era parlamentari i ara també. És a la presó perquè així ho ha acordat un jutge i, per tant, d'immunitat no en deu tenir".

Sobre l'1-O: "Els culpables no són les forces de seguretat sinó l'anterior Govern"

Sobre l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya des de la celebració del referèndum de l'1-O i les condicions de la seva estada a la Ciutat Comtal, el ministre de l'Interior ha reiterar que les forces de seguretat van actuar a requeriment de la justícia, i havien d'impedir la celebració d'un referèndum il·legal.

"Les forces de seguretat no volien impedir a la gent que estigués als col·legis, però tenien el mandat judicial d'impedir el referèndum, i es van trobar amb persones organitzades per impedir l'accés que estaven perfectament desplegades, i van haver de fer servir la força de forma prudent i mínima", ha subratllat.

En qualsevol cas, el ministre ha culpat l'anterior Govern de les persones que van resultar ferides aquell dia. "Els culpables no són les forces de seguretat de l'Estat ni la justícia ni el govern de la nació, sinó l'anterior Govern, que al marge de la llei va portar tots els catalans a un precipici que no tenia cap sortida. Ells són els responsables del que va passar l'1-O", ha afirmat.

Sobre l'actuació dels Mossos amb el major Trapero al capdavant, el titular d'Interior ha indicat que "no van ser tan lleials com calia en aquell moment, però com que està 'sub iudice', m'esperaré que sigui la justícia qui digui qui va ser el responsable".

stats