Política 11/02/2016

Puig lamenta que el PP valencià no demani perdó per la corrupció i les "escombraries" que surten a diari del partit

Els casos de corrupció que esquitxen els populars valencians i en especial a Rita Barberá protagonitzen el debat a les Corts Valencianes

Salva Almenar / Efe
3 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat aquest dijous que la presidenta del PP no hagi demanat perdó per la corrupció del seu partit. / GENERALITAT

ValènciaLa sessió de control al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, celebrada avui a les Corts Valencianes ha estat protagonitzada pels casos de corrupció que afecten el Partit Popular i que tenen alguns dels seus membres en l'ull de l'huracà com és el cas de l'exalcaldessa de València Rita Barberá. Així, el president del Consell ha lamentat avui que la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, no hagi aprofitat la seva intervenció en el ple per "solemnement demanar perdó" per les "escombraries" del seu partit relacionades amb casos de corrupció que diàriament omplen les pàgines dels periòdics.

Puig s'ha pronunciat així en la primera sessió de control que se celebra a les Corts després de les detencions de càrrecs del PP en l'operació Taula, i que s'ha iniciat amb la lectura d'una declaració institucional de rebuig de la corrupció que ha estat aprovada amb els vots de tota la cambra, inclosos els del PP.

Ja en en el debat parlamentari, el president Puig ha acusat el PP d'haver-se finançat il·legalment. Així, s'ha adreçat a Bonig dient-li: "Vostès, com Armstrong, van anar dopats a totes les eleccions. Retornin també el títol almenys i demanin perdó", ha dit Puig durant la seva resposta a la pregunta formulada per Bonig, qui en cap moment ha fet cap esment als casos de corrupció que afecten al seu partit.

Puig, qui ha considerat que "costa donar normalitat" a la sessió de control "amb el que ha passat" en el PP, ha replicat a la consideració de Bonig que sembla que al president li dolgui que hi hagi bons indicadors econòmics, i ha assegurat que el que "li dol" són les pàgines "de tots els periòdics tots els dies amb les seves escombraries".

Així mateix, davant l'afirmació de Bonig que Pedro Sánchez ha signat el "certificat de defunció" del País Valencià en ajornar a 2017 el canvi del model de finançament, el president de la Generalitat li ha retret que "morts, els que estan sortint del seu armari", en al·lusió al PP.

A Barberá li creixen els problemes

Avui a les Corts Valencianes Rita Barberá ha estat una de les grans protagonistes malgrat ja no pertànyer a aquesta cambra. I és que a més del front obert pel presumpte cas de blanqueig del grup municipal del PP de València, l'exalcaldessa pot veure's d'ací poc investigada per l'anomenat cas Ritaleaks que va destapar Compromís i que revelava despeses luxoses d'ella i el seu equip de govern carregades a l'ajuntament per valor d'uns 280.000 euros.

Segons ha informat avui l'alcalde de València, Joan Ribó, l'ajuntament ha lliurat a la Fiscalia, que va decidir el passat mes de maig investigar el cas, un informe amb noves factures corresponents a despeses de l'anterior alcaldessa, Rita Barberá, que al seu judici són un "dispendi" i un malbaratament que pogués suposar "un ús fraudulent" de diners públics.

La secretaria general de l'Ajuntament, a petició de la Fiscalia, ha elaborat un informe de 305 pàgines amb factures i partides pressupostàries entre 2009 i 2015 amb despeses d'Alcaldia corresponents a allotjaments, viatges, regals i menjars de l'equip de govern i de protocol.

El document tracta de calibrar si aquestes despeses es corresponen amb activitats pròpies de la gestió del govern municipal o si, per contra, poden ser considerats com a despeses particulars.

Ribó ha explicat als periodistes que aquesta nova documentació se suma a les 466 factures per import de 278.000 euros que Compromís ja va presentar al seu moment a la Fiscalia per posar de manifest "el mal ús que es feia dels diners públics per part de l'anterior alcaldessa", la qual cosa aquest grup municipal va donar a conèixer a través de la pàgina web Ritaleaks.

Al seu judici, les despeses qüestionades són un indicador "com a mínim d'un malbaratament de recursos públic i, com a màxim, d'un ús fraudulent", si bé ha matisat que seran jutges i fiscals els qui hauran de determinar aquest extrem.

Ribó ha assenyalat que, en el cas que s'obri una recerca judicial, l'Ajuntament es personarà perquè "es retorni els diners que ha malgastat qui sigui, entre ells l'anterior alcaldessa".

stats