Política 03/03/2020

Xavier Pericay: "A Ciutadans hi ha molta por d'opinar lliurement"

El cofundador del partit taronja presenta les seves memòries polítiques amb el president del PP balear, Biel Company, i l'expresident d'El Pi, Jaume Font, entre el públic

Maria Llull
2 min
Xavier Pericay parla durant la presentació del seu llibre

PalmaEl cofundador de Ciutadans i exportaveu del partit taronja en el Parlament balear, Xavier Pericay, ha presentat aquest dimarts a La Bibloteca de Babel les seves memòries polítiques, titulades ¡Vamos?, on repassa la cadena d'errades que ha portat el partit taronja al "fracàs" de les eleccions generals del 10 de novembre i la pèrdua de 47 escons –el partit va passar de 57 a 10. Durant la presentació, Pericay ha assegurat que, en el moment actual, "a Ciutadans hi ha molta por d'opinar lliurement" i ha indicat que en el partit se segueix a hores d'ara la màxima "comunista" que diu que "val més equivocar-se amb el partit que tenir raó sense el partit".

A la presentació no han faltat personalitats polítiques de les Balears, com el president del PP, Biel Company, i el ja expresident d'El Pi, Jaume Font. De fet, Company ha comprat el llibre minuts abans del començament de l'acte, i el secretari general del PP, Toni Fuster, ha seguit el seu exemple i també n'ha adquirit un.

Pericay ha explicat que va començar a escriure el llibre l'1 d'agost del 2019, menys d'un mes després d'abandonar Ciutadans. L'exportaveu ha admès que el procés d'escriptura es va veure alterat pels resultats del 10-N, que no havia "pogut imaginar". "Sabia que les coses anaven malament, però no vaig arribar a imaginar-me aquest fracàs", ha comentat. Així les coses, Pericay ha volgut aclarir que aquestes memòries polítiques no són "una revenja", però sí que "serveixen per quadrar els comptes". "He volgut que el llibre servís per fer un debat necessari dins el partit i per explicar els darrers quatre anys", ha dit.

A més, ¡Vamos? també respon a un "compromís cívic", que no és un altre que explicar a la ciutadania els mecanismes que accionen la política dels partits. "Els partits reprodueixen els pitjors vicis de les estructures oligàrquiques", ha explicat Pericay, qui també ha lamentat que Ciutadans hagi deixat de ser "un partit més o menys moderat, amb ambicions humanes" i que hagi "perdut el punt de vista per ambició".

L'exdiputat ha reclamat el retorn de Cs als orígens i ha explicat que el partit "va néixer per evitar que els nacionalistes decidissin governs". "Si el partit torna a això i no repeteix errades, té futur. Però a Arrimadas li pot passar com a Rivera, que no va tenir ningú que li digués que s'equivocava", ha continuat.

L'expresident d'El Pi, Jaume Font, ha fet una pregunta durant l'acte per saber si Cs encara té prou recursos econòmics per sobreviure en la política estatal. "Ho ignor, perquè Ciutadans havia tingut determinats suports i és difícil tornar a confiar en una marca que ha fracassat", ha indicat Pericay, qui també ha criticat que encara hi ha gent que espera un càrrec gràcies a Cs. "Hi ha persones que cobren o aspiren a cobrar, perquè els partits s'han convertit en màquines de col·locació", ha sentenciat.

stats