Política 27/05/2019

Vox entra amb força a les institucions: "Canviarà la manera de fer oposició a les Balears"

El partit extremista aconsegueix tres diputats al Parlament, tres consellers i 17 regidors

A. Schnabel
2 min
Vox entra amb força a les institucions: "Canviarà la manera de fer oposició a les Balears"

PalmaAmb tres diputats a la Cambra autonòmica –i amb grup parlamentari propi–, tres consellers a Mallorca i 17 regidors als municipis de les Balears, Vox es corona com la tercera força a la capital i irromp amb força a les institucions. "La manera de fer oposició canviarà; allò que ara es dirà a les institucions no s'ha dit mai abans", ha advertit el fins ara candidat al Govern, Jorge Campos, tan bon punt s'han fet públics els resultats, passades les dotze i mitja de la nit.

Vox no ha amagat la seva irritació amb el triomf de l'esquerra, que continua acaparant la majoria a la Cambra: "Aquesta és la part negativa de la nit", ha admès el secretari general dels extremistes a les Balears, Sergio Rodríguez, que tenien la intenció de "desallotjar" els progressistes. Però els laments ràpidament han deixat pas a l'alegria, lleugerament eclipsada per l'esgotament fruit d'una jornada intensa: "No ha estat possible en aquest primer embat, però continuarem en ruta ascendent i aconseguirem ser l'alternativa", ha dit Rodríguez. També ha explicat que ja ha parlat amb els companys que entren als governs municipals: "Estan feliços, contents; tot l'esforç ha acabat en gesta per ser escrita als llibres de Ciències Polítiques". "En un mes hem aconseguit una diputada al Congrés, mentre que altres partits fa 20 anys que ho intenten sense aconseguir-ho", ha afegit.

També de "gesta" ha qualificat la irrupció de Vox el candidat de Palma, Fulgencio Coll, que ha pronunciat unes paraules en "defensa d'Espanya" en conèixer els resultats. També ha felicitat el socialista José Hila per guanyar els comicis i s'ha mostrat disposat a recolzar algunes propostes: "No farem una oposició de posar pals a les rodes", ha dit Coll.

A la dreta, el candidat al Govern Jorge Campos i el número u del Consell de Mallorca, Pedro Bestard.

'Rojigualdas' i IB3 a la pantalla

El comitè executiu autonòmic, acompanyat d'una quarantena de simpatitzants, han fet el seguiment de la nit electoral des d'una sala de l'Auditorium de Palma. Un espai exclusiu per a ells, sense periodistes, que han hagut de recollir amb comptagotes les valoracions dels resultats des d'una sala separada, emmoquetada i decorada amb plantes de plàstic, amb un portàtil a tot volum com a única eina per seguir el telenotícies, però amb un servei de barra lliure. Abans de conèixer els primers resultats de l'escrutini, els mitjans han pogut visitar fugaçment l'espai restringit a la formació, que ha fet un seguiment de la nit electoral envoltada de 'rojigualdas' i mirant IB3 Televisió des d'una gran pantalla.

Passada la mitjanit, alguns afiliats feien petar la xerrada a la sala reservada a la premsa. Una responsable de comunicació comptava les poques hores que podria dormir, mentre dos membres del partit comentaven l'entrada de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al Parlament Europeu.

stats