BARÒMETRE DEL CIS
Política 05/01/2019

Vox entraria en un Congrés amb més pes de la dreta, segons el CIS

Sánchez aguanta com la força més votada, però el PSOE i Podem es desinflen en l’últim baròmetre

Mariona Ferrer I Fornells/ara Balears
4 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, en un acte al mes de desembre.

Madrid/palmaLa irrupció de l’extrema dreta a Andalusia amb 12 escons ja té una translació directa en el baròmetre que elabora cada mes el Centre d’Estudis Sociològics (CIS). Si hi hagués eleccions ara mateix a l’Estat, Vox podria entrar al Congrés de Diputats amb un 3,7% d’estimació de vot. L’enquesta -elaborada després del 2-D i difosa ahir- no ofereix una forquilla d’escons, però els ultres de Santiago Abascal sí que gairebé tripliquen el percentatge de vots recollits fa només quatre mesos en el mateix baròmetre. Al setembre van sortir per primer cop de l’apartat ‘Altres partits’ -juntament amb el PACMA- amb un 1,4%.

L’augment de vots a l’extrema dreta suposa un punt d’inflexió en els equilibris entre el bloc conservador i les esquerres espanyoles al Congrés. Si des de la moció de censura la suma del PSOE i Podem no havia parat de créixer en el CIS, ara perd 5,4 punts i aglutina un 43,8% de vot, mentre que el conjunt de la dreta guanya pes fins al 40,7% -gairebé un punt percentual més-. Amb tot, els socialistes es mantenen com a primera força i a gairebé 10 punts del PP, malgrat perdre 2,3 punts i passar a un 28,9%. Units Podem és qui pateix més la irrupció de l’extrema dreta: baixa 3,1 punts, fins a un 14,9%. El PP i Cs, en canvi, gairebé no la noten: els de Pablo Casado es mantenen amb un 19,1% i els d’Albert Rivera perden tres dècimes percentuals, fins a un 17,9%.

Amb tot, l’estudi encara dona a Vox poc suport respecte del sondeig publicat pel diari El Mundo, que assenyalava fa només tres dies que Vox entraria amb força al Congrés amb un 13% dels vots i entre 43 i 45 escons. Uns resultats que el partit ha fet servir per pressionar el PP i Cs i encarir el suport a la investidura a Andalusia. Els populars han cedit: s’han ofert a ampliar als homes les ajudes destinades a les dones.

Sense impacte a les Balears

Victòria d’un PSOE que duplica el percentatge del PP

Vox, en canvi, no tindria gens d’impacte a les Illes Balears. A l’Arxipèlag, directament, ningú opta per aquesta força política. Pel que fa a la resta de partits illencs, el PSOE venceria amb un 24,2% d’intenció de vot, just el doble que el PP. En segon lloc quedarien, empatats amb un 13,6%, Unidos Podemos i Ciutadans.

A Catalunya, Vox tampoc no aconseguiria esgarrapar cap escó, només un 0,9% dels enquestats els votarien o admeten que els tenen simpatia. D’altra banda, al País Valencià sí que obtenen un 3,9%, però els costaria treure un diputat: en les eleccions del 2016, el percentatge per treure’n un es va situar en el 5%.

Al seu torn, les comunitats on els d’Abascal recollirien més vots, en canvi, són Castella-la Manxa (7,5%), Cantàbria (5%) i la Rioja (5%). A Andalusia, on el 2-D van sumar un 11% del vot, el CIS els atorga un 4,6% en vot directe sumat a la simpatia pel partit. Ara bé, seria a Ceuta i Melilla on obtindrien els millors resultats: un 20% a cada ciutat autònoma. Casado ha encetat l’any en aquestes dues localitats, on es juga un escó. La preocupació per la immigració s’ha disparat 4 punts i ja suposa el sisè principal problema pels ciutadans enquestats.

El preu d’un escó

IU va aconseguir-ne dos el 2016 amb un 2,67% dels vots a l’Estat

La llei electoral espanyola estableix que arrencar un escó al Congrés surt molt car als partits d’àmbit estatal. No debades, a Esquerra Unida (IU) li va costar més de 461.000 vots l’any 2015 -Vox ja en va treure 400.000 a Andalusia- amb un 3,67% de suport quan no es va presentar amb Podem. El mínim estatal per treure un escó acostuma a ser un percentatge del 3% -tot i que depèn sempre de la província de la qual provinguin els vots-. Un 3,7%, però, podria ser suficient perquè els ultres de Vox entressin amb dos escons al Congrés de Diputats, com ho va ser en el seu moment amb IU.

Podem, el més perjudicat

Baixa fort al País Valencià, on no tornarà a sumar amb Compromís

La baixada de Podem és més acusada al País Valencià, on la vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha avançat que no reeditaran la coalició amb la formació lila amb vista a les pròximes eleccions espanyoles perquè consideren que els de Pablo Iglesias els resten vots. Al País Valencià, doncs, l’estimació de vot per a Compromís-Podem passa d’un 2,4% el mes de novembre a un 1,9%. A la resta de l’Estat -sense tenir en compte les confluències- Podem baixa d’un 11,9% a un 9,1%, és a dir, perd 1,8 punts. On trauria més vots és al País Basc, amb un 15,5%.

Sánchez, el més valorat

Encapçala el podi dels líders estatals des de la moció

En l’apartat de líders estatals, Pedro Sánchez continua sent el més ben valorat en una escala de 10 -si bé tots suspenen-. Reedita la nota de 3,9 del novembre i es manté així invicte com a número 1 des de la moció de censura. Ara bé, Albert Rivera i Pablo Casado milloren: el líder de Cs augmenta dues dècimes, fins a un 3,7, i el del PP quatre, fins a un 3,4. Iglesias es manté a la cua amb un 2,9 i una dècima menys.

Més canvis a la cuina

Dures crítiques de l’oposició per l’ampli suport als socialistes

Els múltiples canvis que el CIS dirigit per l’històric socialista José Félix Tezanos ha fet des del setembre en la manera en què calcula el vot està portant els sociòlegs a tenir problemes per comparar les dades d’un mes a l’altre. No debades, es continua parlant d’estimació de vot -el percentatge resultant després de passar per una cuina bastant opaca, com era en l’època del Partit Popular-, però en l’actualitat el CIS de Tezanos ja no l’anomena d’aquesta manera. Si el mes de novembre tenia en compte el vot directe més la simpatia per un partit, ara parla de percentatge de vot directe sobre el que calcula com a vot emès.

Obliga així els sociòlegs a prendre de referència el vot directe en l’enquesta -que no ha canviat d’un baròmetre a l’altre-. D’aquesta manera, Vox quedaria en un 2,7% (un punt més que el desembre), mentre que el PSOE obtindria un 21,3% (+1,9), el PP un 14,1% (+2,6), Cs un 13,2% (+1,8) i Podem es mantindria amb un 11%. És per aquesta raó que tant el PP com Cs van tornar a restar ahir credibilitat al sondeig, perquè consideren que és una arma electoral en mans del PSOE.

stats