Política 28/01/2019

Podem i Vox tenen l'electorat més transversal i el PP el de classe més alta

Un estudi de Gadeso sobre el perfil sociològic dels partits de les Illes Balears també destaca que MÉS té el nínxol de votants entre els funcionaris

Carles Tudurí
2 min
Ens trobam a quatre mesos de les eleccions de maig.

PalmaUn estudi de Gadeso sobre el perfil sociològic dels partits conclou que Vox i Podem són els partits de les Illes que tenen un votant més transversal, tant pel que fa a la seva classe social com per la seva situació en el món laboral, mentre que els altres partits tenen perfils de votants més definits.

"El Partit Popular, per exemple, té el seu principal nínxol electoral en les persones de mitjana edat, professionals liberals o empresaris, de classe alta o mitjana alta i d'ideologia de dreta i centredreta, mentre que l'electorat del PSOE es defineix de centreesquerra i està compost principalment per assalariats i professionals", segons l'estudi publicat a "Quaderns Gadeso".

Una enquesta de 400 persones classifica els principals nínxols de mercat segons l'edat, el món laboral, la classe social i la ideologia dels votants per tal establir els perfils sociològics dels distints partits de les Illes.

Segons la publicació, es pot concloure que les categories més disputades entre els distints partits (val a dir que també són les més nombroses) són les classes mitjanes i el centre i el centredreta. El centredreta tindria com a referents el PP, Ciutadans i El Pi. "De fet, el resultat de les eleccions dependrà molt del percentatge d'aquest electorat, que sigui capaç d'atreure cada una de les formacions esmentades", destaca la publicació.

Pel que fa a MÉS, els ciutadans el qualifiquen més per la posició nacional i identitària que per l'esquerra-dreta. Aquest partit té un nínxol de votants important entre els assalariats, especialment els que treballen al sector públic. "Així, els seus electors són considerats sobiranistes i de centreesquerra, sent, juntament amb els de Podem, els més joves. L'electorat d'aquest partit és considerat transversal i clarament d'esquerres", s'explica.

Per la seva banda Actúa-Vox també comptaria amb un electorat transversal, però a diferència del de Podem estaria totalment escorat a la dreta, concretament a l'extrema dreta.

stats