Política 02/01/2019

Vox pressiona el PP i Cs amb la violència masclista

Casado enceta l’any des de Melilla brandant el discurs antiimmigració davant l’auge de la ultradreta

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Vox pressiona  el PP i Cs amb la violència masclista

MadridMariano Rajoy només va aconseguir unir el Congrés en un únic pacte d’estat a les acaballes del seu mandat, i va ser en contra de la violència de gènere. Malgrat les discrepàncies entre els diferents partits per la falta de fons i per la manera com s’ha de desenvolupar, s’ha mantingut aquest consens a Madrid tant en l’arc de la dreta com de l’esquerra per lluitar contra aquest flagell. Però es podria trencar aviat si tard o d’hora Vox acaba entrant amb força al Congrés i dona una àmplia majoria a l’arc conservador, com vaticinen els últims sondejos. Segons una enquesta d’El Mundo feta al desembre, obtindria un 13% dels vots i una forquilla d’entre 43 i 45 escons, gairebé els mateixos que Units Podem. El PSOE guanyaria les eleccions, però la dreta i la ultradreta sumarien còmodament majoria absoluta.

Amb PP i Ciutadans competint amb Vox per l’extrema dreta en el discurs contra Catalunya i la immigració, ara la formació ultra s’ha proposat marcar perfil en l’inici de les negociacions per a la presidència d’Andalusia. Vox va advertir que no donarà suport al PP i Ciutadans per a la formació del nou govern a la comunitat -la primera votació per a la investidura del popular Juanma Moreno està prevista per al 16 de gener- si no eliminen, “entre altres coses”, el suport pressupostari a la lluita contra la violència de gènere que ja han pactat en l’acord bilateral. Si no és així, ja han alertat que vagin buscant un acord amb el PSOE o Podem.

Albert Rivera va replicar ràpidament que la lluita contra la violència masclista no és una “opció” sinó una obligació. Albert Rivera va replicar ràpidament que la lluita contra la violència masclista no és una “opció” sinó una obligació.

Més tardana va ser la resposta dels populars. Pablo Casado va evitar reaccionar en un acte a Melilla on sí que va encetar l’any, en canvi, brandant el discurs antiimmigració –ara contra l’acollida obligatòria dels menes, els menors estrangers no acompanyats–. Ja a la nit i a través d’un tuit va assegurar que el compromís del PP “contra la violència és innegable” i va recordar que va ser Rajy qui va promoure el pacte contra la violència de gènere “dotant-lo amb 1.000 milion d’euros per lluitar i combatre aquesta lacra per tots condemnable”.Fonts dels populars a Andalusia van considerar que Vox només busca “notorietat amb un tema sensible”. De fet, la formació ultra ja va condicionar inicialment la negociació al tancament de Canal Sur, una pretensió que ha acabat rebaixant a una reducció màxima del pressupost.

La nova demanda de Vox remet, concretament, al punt 84 del pacte de PP i Cs, en què es comprometen a impulsar un acord per desenvolupar “els avenços aconseguits amb l’aprovació del pacte d’estat contra la violència de gènere i que implementi, amb prou dotació pressupostària, cadascuna de les mesures previstes en la llei”.

L’advertència de Sánchez

La condició de Vox arribava aquest dimecres, l’endemà que el nou president del Brasil, el també ultra Jair Bolsonaro, prometés en la jura del càrrec “combatre la ideologia de gènere conservant els nostres valors”. I també respon a l’advertiment llançat divendres passat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abans de marxar de vacances a Lanzarote, d’actuar amb “tots els instruments de l’Estat” si el futur govern d’Andalusia “retalla els drets i llibertats de les dones”.

El líder de Vox a Andalusia és, justament, qui ha convertit la seva carrera en una “croada” contra el que fa anys que anomena -igual que Bolsonaro- la “ideologia de gènere”. Francisco Serrano recriminava als mitjans que “manipulessin” la seva condició per pactar. “Ningú condemna més que Vox les agressions a dones. Vox mai demanarà que s’acabin les ajudes a les dones maltractades. El que demanem és que les ajudes arribin a totes les persones que pateixen violència en l’àmbit familiar, sense cap tipus de discriminació”, va escriure a Twitter. Per al secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, la llei de violència de gènere és “sectària”.

Iniciativa contra Puigdemont

Paral·lelament, Casado va continuar la seva particular lluita contra l’auge de Vox. El líder del PP va decidir encetar l’any des de Melilla. Aquest dimecres va tornar a demanar a Sánchez un compromís “inequívoc” per protegir les fronteres contra la “gran crisi migratòria” i va anunciar la presentació d’una proposició no de llei al Congrés -sense efectes vinculants- la setmana que ve per limitar l’acollida de menes. El PP també registrarà una iniciativa contra l’independentisme: concretament, una proposta per modificar la llei d’enjudiciament criminal perquè les persones “en rebel·lia”, com Carles Puigdemont, no rebin diners públics. “No pot estar vivint en un palau pagat per la Generalitat”, va dir sobre Waterloo, malgrat que l’expresident català fa mesos que no cobra del Govern.

stats