Política 09/04/2019

Vox comença la campanya electoral al monument franquista més gran de les Balears

El partit d'extrema dreta convoca seguidors i mitjans davant el monòlit de la Feixina

Ara Balears
1 min
La presència de 'guarda-marines' a la base del monument és l'argument que utiliza Quetglas per demolir la suposada neutralitat ideològica del monument.

PalmaVox comença la campanya electoral i ha triat la Feixina, el monument franquista més gran de les Balears, per dur a terme la tradicional cerimònia de l'enganxada de cartell. En un comunicat, el partit d'ultradreta ha dit que volen començar la campanya "recordant totes aquelles persones que varen donar la seva vida per aconseguir un futur millor, sense importar el seu bàndol ni el seu origen".

El partit ha assegurat que el monument s'havia convertit en una mostra de "reconciliació" i homenatge per a totes les víctimes de la Guerra Civil, però que l'esquerra radical va decidir "tacar aquest homenatge a tots els caiguts i es va obsessionar amb l'esbucament del monument. Aquest fet, remarquen, va que estiguin atemptant contra la concòrdia de la Constitució del 78.

Aquest monument va ser construït l'any 1947 per l'arquitecta Francesc Roca en homenatge als feixistes del creuer 'Baleares' que varen dur a terme atacs indiscriminats contra els vaixells mercantils i les ciutats costaneres. El creuer va ser enfonsat per la Marina Republicana Lepanto durant la batalla del Cap de Palos enfront del port de Palma.

L'any 2010 l'Ajuntament de Palma va voler que la Feixina retés homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i va treure tots els elements franquistes del monument. Tot i això, diferents partits polítics com Podem i MÉS i institucions en favor de la memòria històrica varen demanar la demolició del monument pel seu caràcter simbòlic. Finalment, l'any 2017, la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric va reconèixer que el monument tenia valors patrimonials suficients per ser declarat Bé Catalogat d'Interès Insular i des de les hores està pendent de ser catalogat.

stats