Política 09/08/2019

Virgilio Moreno: “Cal recuperar el centre històric com a motor econòmic”

El Batle d’Inca parla de la legislatura i del futur de la ciutat

Miquel Barceló
4 min
“Cal recuperar el centre històric com a motor econòmic” Virgilio Moreno

IncaEl socialista Virgilio Moreno començà com a regidor a l’Ajuntament d’Inca l’any 2001. Ara repeteix com a batle, al capdavant d’un pacte amb MÉS i El Pi. Independents, el quart soci de la coalició la legislatura passada, n’ha quedat fora. És la primera vegada que un batle d’esquerres enllaça dos mandats consecutius a la Ciutat de la Pell.

El PSOE és l’únic partit de l’anterior pacte que ha pujat. Per quin motiu?

Per una feina important de l’agrupació. També hem recollit els fruits de l’esforç d’estar molt al carrer i escoltar la gent. Sempre dic el mateix: cursos per aprendre a xerrar en públic se’n fan molts, però cap ni un per aprendre a escoltar, i això és molt important. S’ha constatat un canvi sociològic que ara permetrà que un pacte de centreesquerra governi dues legislatures seguides.

Per què El Pi torna a formar part del pacte amb MÉS i en canvi Independents n’ha quedat fora?

Després de les eleccions, vaig xerrar amb els vuit grups que tenen representació. Des d’un primer moment la nostra voluntat era repetir el pacte a quatre de la legislatura anterior, perquè havia donat bons resultats. Independents no va ser gaire receptiu, però cada grup és sobirà d’actuar com trobi.

Dels projectes en agenda, quins arribaran a port abans del 2023 i quins no?

De la legislatura passada se’ns ha reconegut una bona planificació i inversions importants per a la ciutat, com el teatre Principal, el qual crec que estarà enllestit abans de finals d’any. La reforma de la residència Miquel Mir s’acabarà també aquesta legislatura i serà un referent de l’atenció sociosanitària a la Part Forana. La ronda nord tindrà el sector entre les carreteres de Selva i Alcúdia acabat. Convertir el centre d’Inca en zona de vianants és un altre repte, perquè sigui un centre comercial a cel obert. L’ampliació de l’Hospital Comarcal és una altra reivindicació, i es preveu l’obertura de l’hospital de Sant Joan de Déu, que és concertat. Tenim en marxa l’ampliació de la depuradora, la reforma de la plaça Mallorca i aviat estarà la reforma de l’estació de busos.

La ronda nord va ser font de conflicte intern en el mandat passat...

La idea és executar el primer tram entre la carretera de Selva, que dona entrada a la serra de Tramuntana, i la carretera d’Alcúdia, el qual tenim signat amb el Consell. S’ampliarà segons les necessitats. El més urgent és fer el primer tram i, després de veure com funciona, ja ho valorarem, perquè el nou enllaç de l’autopista amb Lloseta potser ens lleva molt de trànsit interior provinent de Selva i Mancor. Hem de ser pràctics i analitzar com respon el trànsit.

Heu descartat el gran centre d’oci?

El projecte queda descartat com a multicines vora el quarter General Luque. Ara, en una part dels terrenys, s’hi construirà el quart centre de Primària i ens quedaran uns 7.000 m2 per a espai multifuncional polivalent com a zona de fires, concerts... També s’emprarà com a aparcament per a uns 300 vehicles.

El teatre Principal és la joia del vostre segon mandat?

Juntament amb la ronda nord, són projectes dels quals es parla des de fa 30 anys. Venim d’una fallida de l’obra de reforma durant el mandat 2011-2015. Es tracta d’una obra molt complexa que aviat acabarem. Crec que serà un factor per a la revitalització d’Inca.

Com teniu previst fer front a la problemàtica de l’habitatge?

Ja hi vàrem fer feina durant el mandat anterior. En aquesta legislatura es començarà un projecte de 54 pisos de protecció a través de l’Ibavi a la zona de Mandrava. A més, hem fet la cessió de terreny a l’Ibavi per a un projecte de deu habitatges per a joves. I no descartam la possibilitat d’oferir més terreny. Tenim dos habitatges per a situacions d’emergència social, ara ocupats, i està en previsió fer-ne quatre més.

L’aigua és un bé escàs i un problema comú a tot Mallorca...

No quedarà resolt definitivament perquè venim d’anys de gran dèficit quant a inversions. S’hauran de fer més esforços, sobretot de conscienciació d’estalvi. La reforma de la plaça Mallorca preveu aljubs i recollir aigua de pluja per regar l’enjardinat de la zona. Llavors, s’ha de completar el control de fuites i sectoritzar la xarxa general.

Com pensau reforçar el sector de la pell i la sabata?

La major part del PIB d’Inca l’aporta el sector serveis, el comerç i la restauració. És cert que el calçat té importància, perquè encara hi ha 600 famílies que en viuen. Treballam amb l’Associació de Fabricants de Calçat (Afaca) per potenciar la formació dual, ja que s’ha de menester mà d’obra qualificada. I s’està aconseguint que les grans marques mantinguin aquí la seva part de disseny. Hem de fer un esforç per mantenir el clúster de disseny i moda, que el Govern ha de reforçar. El tercer polígon industrial ha passat a iniciativa privada, perquè l’Ajuntament no té 18 milions d’euros per dur-lo endavant. El futur més immediat s’ha de focalitzar en la reforma del centre històric. Cal recuperar-lo com a motor econòmic. Vàrem fer una declaració d’Àrea de Reconversió Urbana (ARU) que possibilita la recuperació de zones degradades amb inversió pública i privada, i també recuperar habitatges en el centre amb un pla d’embelliment per fer-se en deu anys que motivi els propietaris d’immobles.

stats