Política 12/10/2016

El govern de Badalona desobeeix la prohibició del jutge i obre les dependències municipals

Sis regidors del consistori desafien la resolució judicial i atenen uns 200 ciutadans dins de l'Ajuntament. El tercer tinent d'alcalde estripa el text per escenificar la desobediència

Laia Vicens
3 min
Un centenar de persones s'ha concentrat davant les portes de l'Ajuntament de Badalona

BadalonaDurant més de quatre hores, 6 regidors del govern de l'Ajuntament de Badalona han obert les dependències municipals avui, 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, desobeint la interlocutòria del jutge que els ho prohibia. En una imatge simbòlica que evidencia la desobediència a la interlocutòria judicial, el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, ha estripat el text del jutge i tots 6 han entrat en grup a les dependències municipals.

Així, al llarg del matí els regidors han atès unes 200 persones que tenien consultes (segons dades del mateix govern municipal), però en cap cas han pogut fer tràmits oficials.

"Vinga, a treballar", ha dit José Téllez (Guanyem Badalona en Comú), abans d'obrir les portes. Téllez ha explicat la situació al centenar de persones que s'han concentrat a les portes del Viver, un edifici municipal, i ha lamentat un cop més que la interlocutòria sigui "un cop d'Estat a la sobirania local" i ha avisat que "cap jutge ni cap delegada del govern" els pot impedir exercir la seva tasca de representació política.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde, Oriol Lladó, ha informat que aquest dimecres es limitaran a fer la seva feina, que és "representar els ciutadans". "El que hem fet aquí ho fem molts dies, molts diumenges i molts festius. No estem fent res excepcional", ha dit Lladó per reivindicar la "normalitat" que hauria de suposar atendre la ciutadania.

Téllez ha explicat que demà al matí estan citats a la Ciutat de la Justícia, i ha dit que "si l'estat de dret encara funciona", demà el jutge els donarà la raó i no els imposarà cap sanció ni obrirà cap investigació. Tot i això, han admès que existeix un "punt d'inquietud" per les possibles conseqüències jurídiques que hi pugui haver.

L'Ajuntament de Badalona atendrà consultes dels veïns

De fet, encara que una desena de treballadors ha acudit a treballar, el govern els ha desaconsellat que ho fessin perquè no els podia garantir seguretat jurídica. En una roda de premsa ahir a la tarda, Téllez i Lladó van dir que acatarien la decisió del jutge per no posar en risc els treballadors municipals, però que atendrien els ciutadans a les portes de l'Ajuntament. Unes hores després, i davant la convocatòria d'una concentració a les portes de les dependències municipals, l'equip de govern va admetre que estava estudiant obrir i atendre els ciutadans a l'interior de l'Ajuntament.

Suport de la CUP, ERC i Òmnium

Donant suport al govern local hi ha membres de la CUP, com David Fernández, les diputades Mireia Boya, Eulàlia Reguant i Albert Botran, així com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i els diputats Ester Capella (ERC) i Chakir el Homrani (Junts pel Sí).

Reguant ha expressat el seu suport als càrrecs electes, i ha defensat que l'Ajuntament té "tot el dret" a obrir les portes, perquè va arribar a un acord amb els sindicats i "pel que significa el 12-O".

Cuixart, per la seva banda, ha demanat a la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, que "abandoni el despropòsit monumental" que suposa invertir diners públics a "combatre opcions ideològiques" diferents a la seva. El president d'Òmnium ha defensat el poder municipal com una de les principals fortaleses del procés sobiranista i ha fet una crida a "respectar" la voluntat d'aquells que no volen celebrar una festa amb "reminiscències franquistes, feixistes i antidemocràtiques".

Tot i no ser a Badalona, també el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha referit a l'episodi de la ciutat costanera. En una visita al servei d'urgències de l'Hospital de Sant Pau ha avisat: "Ningú ens impedirà que tots i cadascun dels dies de la nostra gestió estiguem al servei dels ciutadans".

ICV-EUiA, en desacord amb la gestió municipal

Els sis membres del govern municipal que han obert el Viver han estat Oriol Lladó i Agnès Rotger (ERC), José Téllez, Laia Sabater, Francesc Duran i Fàtima Taleb (Guanyem Badalona en Comú). L'alcaldessa, Dolors Sabater, està de viatge a Colòmbia. En canvi, els representants d'ICV-EUiA, que també formen part del govern municipal, no han acudit a les dependències municipals. En un comunicat emès a primera hora, els ecosocialistes han lamentat que el govern del PP "s'interposi en els acords del govern municipal amb els sindicats de l'Ajuntament" sobre l'aprovació del calendari laboral.

Tot i això, i segons informa l'ACN, des d'ICV-EUiA asseguren que la seva absència aquest 12-O davant les dependències municipals està motivada pel "desacord" amb la gestió d'aquesta polèmica i per la "incompetència" de l'àrea de recursos humans del consistori. Segons els ecosocialistes, ni s'havia informat els ciutadans ni s'havia parlat amb els treballadors abans que esclatés la polèmica als mitjans de comunicació, un punt que un portaveu del govern municipal nega.

stats