Política 24/04/2018

Villar Mir diu que va deixar de treballar a Balears per la corrupció

L'expresident d'OHL ha declarat a la comissió sobre el finançament il·legal del PP

Ara Balears
3 min
Imatge de l'expresident d'OHL.

PalmaL'expresident d'OHL, Juan Miguel Villar Mir, ha assegurat que no treballa en certes comunitats autònomes com Balears perquè pareixen "corruptes". Mir ha assegurat que va deixar de treballar en aquestes comunitats per evitar que el relacionassin amb "la corrupció". A més, l'exministre d'Hisenda ha admès que "gairebé s'ha establert la moda d'establir el pagament d'un percentatge per ser adjudicatari".

Mir ha afirmat que mai no ha entrat en el "joc corrupte" de donar donatius a cap partit a canvi d'adjudicacions públiques i ha dit que és tot "una invenció de Bárcenas".

Imputat en diverses causes de corrupció, el que era ministre d'Hisenda el 1975 ha comparegut a la cambra baixa després que ho fes el seu gendre i exconseller de la constructora, Javier López Madrid, i s'ha desvinculat totalment del suposat pagament de 530.000 euros que va realitzar al partit, segons que figura en els papers de Bárcenas.

"Mai no he pagat ni un cèntim a cap partit polític per l'adjudicació de cap obra, ni a Espanya ni fora d'Espanya", ha assegurat Villar Mir, qui ha recordat que el jutge que investiga la suposada caixa B del PP ja li va aixecar la imputació: "Jo vaig ser sobresegut i no va amb mi i aquí s'acaba la història".

Segons l'empresari, són "greus falsedats" tant de l'extresorer del partit Luis Bárcenas com del capitost de la Gürtel, Francisco Correa, que va assenyalar OHL com una de les grans constructores que varen pagar comissions del 3% al PP a canvi d'adjudicacions públiques.

Villar Mir no dubta que existeixin empresaris que hagin finançat partits il·legalment, però assegura que no n'és un, ja que ell no ha estat mai "un 'pillet".

"Em fa l'efecte que desgraciadament hi ha hagut algunes comunitats en les quals s'ha establert la moda d'exigir un percentatge per treballar. En aquestes comunitats jo no hi tinc obres", ha indicat l'empresari com a resposta a les preguntes del diputat català d'ERC Joan Tardà.

No ha volgut anomenar, no obstant això, cap d'aquestes comunitats per evitar entrar "en una guerra", encara que sí que ha esmentat el cas Son Espases de les Illes Balears, ja que va ser exculpat de la presumpta manipulació del concurs per a l'adjudicació d'un hospital, pel qual el expresident Jaume Matas està en espera de judici.

"Si m'han apuntat a mi pensant en un corrupte s'han equivocat", ha dit als parlamentaris Villar Mir, que ha negat haver estat "ministre de Franco" o "jerarca del franquisme", com s'ha referit a ell el diputat d'Units Podem Rafael Mayoral.

Villar Mir desconeix "encara avui" per què està imputat en els casos Púnica i Lezo, en els quals s'investiguen suposades adjudicacions irregulars d'obres públiques a la constructora que va presidir durant gairebé 30 anys a canvi de mossegades.

En relació amb una d'elles, la del tren de Navalcarnero (Madrid) investigada en Lezo, ha dit que va ser "absolutament regular" i que "la superioritat de l'oferta d'OHL va ser indiscutible".

El jutge investiga el suposat pagament d'1,4 milions d'euros a l'expresident madrileny Ignacio González a canvi d'aquesta adjudicació en el qual podria estar involucrat Javier López Madrid, qui presumptament va informar de l'abonament d'una transferència des de Mèxic a un compte a Suïssa relacionada amb Adrián de la Joya (un empresari imputat)".

Encara que Villar Mir no s'ha referit al seu gendre en cap moment, ha dit que es va assabentar per la causa que "alguna persona del grup" havia tingut "alguna relació" amb aquest assumpte.

"No tinc clar en què ha consistit aquesta relació i desig que sigui definitivament investigada", ha afegit l'empresari, que ha ordenat als seus advocats "que obrin un procés de recerca per conèixer detalladament tot el procés d'aquesta greu anormalitat".

López Madrid, per la seva banda, s'ha desvinculat completament del pagament d'aquesta o qualsevol altra comissió per intervenir en adjudicacions a favor d'OHL i ha dedicat tota la seva compareixença a negar haver finançat irregularment el PP.

"OHL i, per descomptat, jo, no hem estat mai en el finançament del PP", ha assenyalat, i ha negat qualsevol tracte de favor de l'administració a la constructora.

S'ha desvinculat també de les sigles JLM i JM, trobades a l'agenda de l'exconseller madrileny Francisco Granados juntament amb la xifra de 2,1 milions d'euros (que, segons els investigadors, correspondrien a entrades de diners), de la qual tots dos presumptament es varen repartir 500.000 euros. La resta es va destinar, presumptament, a finançar les eleccions autonòmiques del 2011 i les europees del 2014.

"Ha d'haver-hi desenes de milers de persones que coincideixin amb aquestes inicials. No puc ser alhora JM i JLM.", ha justificat l'exconseller de Caja Madrid, també imputat en els casos Lezo i Púnica i condemnat per les 'targetes black'.

stats