PACTE MUNICIPAL
Política 03/08/2018

Víctor Martí Vallés : “No dimitiré, em vaig comprometre a gestionar l’Ajuntament”

Víctor Martí Vallés (Binissalem, 1974) fa quasi deu anys que està a Unió per Binissalem

Kike Oñate
5 min
Víctor Martí Vallés : “No dimitiré, em vaig comprometre a gestionar l’Ajuntament” Pacti qui pugui!

BinissalemVíctor Martí Vallés (Binissalem, 1974) fa quasi deu anys que està a Unió per Binissalem (UxB). El 10 de març d’aquest any va arribar a la batlia, d’acord amb el pacte de governabilitat signat el desembre de l’any 2017 amb el Partit Popular. Martí ha donat suport primer al batle Jeroni Salom, que el novembre de 2016 va deixar la batlia per tal de centrar-se en el Consell de Mallorca, i després al seu substitut, Andreu Villalonga. Ara, Martí és el tercer batle, però els populars han romput el Pacte i es podria presentar una moció de censura o bé governar en solitari amb l’altre regidor del seu partit Paco Moyà.

És el primer cop, llevat d’alguna declaració, que es podrà saber la vostra versió d’ençà que el PP ha abandonat el Pacte que vàreu signar. Com ho duis?

He sortit poc perquè els mitjans de comunicació del ‘sistema’ m’han tret el mínim. Els que han vingut a gravar han publicat el tros que ells trobaven que havia de sortir i m’han tallat. Jo som d’un partit independent d’àmbit municipal i no form part del seu sistema, per la qual cosa, lògicament, no tenc les forces que poden tenir el PP o el PSOE, que tenen els mitjans de comunicació comprats.

Quines són les causes per les quals el PP ha sortit del govern?

Ho desconec i vaig quedar gelat. La meva sensació és que això és una estratègia política planejada que ve pensada d’ençà que es va firmar el pacte. Han intentat provocar moments de tensió durant tota la legislatura. En alguna ocasió, ho he passat malament, per com m’han tractat des del PP. De fet, el dia que em varen nomenar batle pareixia que no volien votar-me per al càrrec que havíem acordat.

A què us referiu quan parlau d’estratègia política?

Ells deuen haver pensat: ens carregam en Víctor, que mentre hem tingut la batlia ha fet tota la feina, i ara que ens toca treballar (al PP) li donam branca, el deterioram emocionalment fins que hagi de dimitir i, com que els altres no es posaran d’acord, tornarem a recuperar la batlia i eliminarem tota l’oposició. Volen recuperar la visibilitat que durant els primers mesos del pacte varen tenir i que ara, sent jo el batle, no tenien.

Fa estona que hi havia conflicte amb els vostres exsocis?

Vàrem firmar un pacte i nosaltres l’hem complit. Durant aquests quinze mesos els regidors populars han intentat, en certa manera, un desgast emocional i l’hem resistit tots els membres d’UxB. Ells són els que han decidit rompre sense cap motiu sòlid. Dimarts d’aquesta setmana va ser l’únic dia que vaig poder parlar amb el portaveu del PP, perquè quan varen presentar la dimissió per escrit no varen tenir el coratge de comparèixer al despatx. Ho vaig saber per un registre d’entrada i també pels mitjans de comunicació.

Després de renunciar als seus càrrecs, els regidors del PP varen declarar que no hi havia hagut comunicació amb vós. Què en pensau, d’això?

Cada dia estic a l’Ajuntament i poden entrar al despatx per demanar el que vulguin. De comunicació, n’hi ha hagut durant tota la legislatura. Uns dies abans de rompre amb la meva formació, per exemple, vàrem córrer les corregudes de joies conjuntament, ens vàrem saludar, vàrem seure junts al banc de l’església i vàrem fer bromes. No existeix cap problema, però deuen haver pensat: “Ho tallam ara, que ve l’agost, i després ve la vermada”. Si ho feien pel setembre, ja no els quedava temps fins a les següents eleccions municipals.

L’exbatle Jeroni Salom va declarar que coneixia “les dificultats de diàleg”, fins i tot a través de persones pròximes a ell “que varen fer de mediadors”, segons va dir. Què opinau d’això?

No sé de qui parlau, perquè ningú s’ha dirigit a mi com a mediador. He mantingut converses amb diverses persones, però mai per tal de resoldre un problema que pogués posar fi al pacte, en absolut. En Jeroni estaria millor callat, faria un gran favor a tothom.

Es tracta d’una disputa personal amb els regidors populars o el senyor Andreu Villalonga?

En absolut. Els pactes sempre generen moments amb més o menys tensió, però una sèrie de discussions o malifetes que hàgim pogut tenir no són justificació per rompre un pacte. S’ha de debatre tot. Si durant la legislatura no ens hem entès, en acabar cadascú farà el que consideri. Però a deu mesos (i un de vacances) d’acabar aquest compromís, han donat excuses molt pobres, com que han perdut la meva confiança. Un pacte no es pot rompre mai, i si es fa, ha de ser per un motiu amb molt de pes.

Era necessari avisar la policia perquè els vostres exsocis de govern entregassin els mòbils?

És el sistema que s’utilitza normalment. Quan presentes una dimissió, ho fas amb les claus i el telèfon de la casa, no esperes que et telefonin. Tots els aparells mòbils i els corresponents números eren de l’Ajuntament, però aquests regidors no ho varen fer d’aquesta manera. Dins l’administració municipal, és la Policia Local la que n’ha de requerir el retorn; en aquest cas, n’hi va haver prou amb una telefonada. Ara, que després es faci victimisme és una altra cosa.

Pareix que en principi no rebreu el suport ni de MÉS ni del PSOE. Com pensau acabar la legislatura?

No és un problema, continuarem fent feina. No puc dimitir perquè em vaig comprometre a gestionar l’Ajuntament de Binissalem i he d’acabar de la manera més digna fins a les eleccions. A més, m’agrada complir els meus pactes. Però suposem que dimitesc; l’únic partit que hi sortiria guanyant és el Partit Popular, perquè si hi hagués un candidat amb majoria absoluta, tornaria a ser batle Villalonga, que és qui ha provocat aquesta situació. MÉS i el PSOE no es posarien d’acord i jo no podria votar el seu candidat, de manera que no tindrien la majoria absoluta per governar i automàticament el candidat del partit més votat hauria de ser batle, és a dir, Villalonga.

En cas d’acabar la legislatura en solitari, no teniu por que els altres grups polítics tomin totes les mocions que faceu?

És probable que de traves, en posin, però la realitat és que he oferit a tots els grups participar-hi i ningú no s’hi ha volgut implicar. Proposarem al ple allò que consideram més positiu per al poble. Si hi voten a favor, perfecte, i si no ho fan, ja ho justificaran davant la gent. Durant els nou anys que vaig estar a l’oposició, vaig dur a terme una política favorable per a Binissalem. No vot en funció del color polític, sinó de la proposta que realitza.

Ses Salines, un altre pacte que acabà en minoria

Endavant, la coalició que aglutina tota l’esquerra del municipi, va firmar un acord de governabilitat amb El Pi l’any 2015. El novembre de 2016, el batle Bernat Roig (Endavant) va destituir-los dels càrrecs de govern per WhatsApp i els quatre regidors d’El Pi varen anar a l’oposició. El partit entrà en crisi i els regidors Tolo Salvà i Bernat Bonet dimitiren en menys d’una setmana a començament de juliol del 2017. En principi, existia la possibilitat de signar un pacte (entre PP i El Pi) que consistiria a descavalcar la coalició d’esquerres, i, en segon lloc, a definir un programa de governabilitat que tindria abast més enllà de l’any de gestió municipal que resta abans de la cita electoral del maig del 2019. No obstant això, l’acord no ha prosperat, de moment, i Endavant continua governant en minoria.

stats