Política 10/10/2017

"L'extrema dreta gaudeix de tanta impunitat que és capaç d'agredir i esperar no ser detinguda"

El jove que va plantar cara a la violència ultra a València denuncia "les dues mesures" de l'Estat

Daniel Martín
3 min
Vicente Danvila, en un parc a la ciutat de València.

ValènciaEl País Valencià viu encara atònit i una mica atemorit. Molts ciutadans es pregunten si la violència que grups d’extrema dreta van exercir dilluns per boicotejar la manifestació que, com cada Nou d’Octubre, convoquen els partits valencianistes i d’esquerres és el vertader reflex de la intolerància que s'amaga al cor de molts ciutadans o si, per contra, tan sols representa l’odi que cova en una minoria.

En aquest debat que espanta, i davant el qual molts valencians es posen de perfil, ha irromput un universitari. Vicente Danvila té 18 anys, estudia enginyeria electrònica i viu a València. En unes poques hores, aquest militant del Front d'Estudiants Unificat s'ha convertit en un dels símbols de la resistència davant les agressions dels grups ultres. Dilluns, va defensar una parella de joves que eren agredits per membres de les organitzacions d'extrema dreta: s'hi va posar al mig i va ser colpejat repetidament, tot i que assegura que "només van ser uns cops de puny, res important".

A més d'intercedir en favor d'uns desconeguts, Danvila ha fet un altre gest poc habitual, no s'ha amagat i ha donat la cara. Ha aparegut a totes les televisions i mitjans de comunicació que l'hi han sol·licitat. "He d'aprofitar la visibilitat que tinc en aquest moment per denunciar la impunitat de la qual gaudeix l'extrema dreta a l'Estat i, especialment, al País Valencià, on s’atreveix a agredir persones davant de càmeres i periodistes sense por a patir detencions", assegura.

Dues mesures

L'estudiant d'enginyeria electrònica afirma que a Espanya hi ha "dues mesures diferents", segons les quals "si un incident està protagonitzat per joves d'esquerra és terrorisme, i si ho està per membres d'un grup d'extrema dreta no es produeixen identificacions ni detencions". "Ahir la policia hauria pogut identificar molt fàcilment els agressors, però tan sols els va dispersar", es lamenta Danvila que explica que els cossos de seguretat no es van interessar per la seva salut ni tampoc s'han posat en contacte posteriorment. "De totes maneres, junt amb altres persones agredides, presentarem una denuncia", subratlla Danvila.

Vicente Danvila defensant-se de les agressions dels membres de les agrupacions d'extrema dreta.

El jove valencià critica la Delegació del govern perquè "el dispositiu era clarament insuficient. Des de feia setmanes se sabia que l'extrema dreta pretenia rebentar la manifestació, i tot i això, la policia va deixar que els ultres es congregaren a la plaça de Sant Agustí". Aquesta permissivitat amb les formacions ultres contrasta amb la practicada ara fa unes setmanes pels cossos de seguretat que van impedir la realització d'un acte de la CUP a la plaça de la Mare de Déu de València perquè reunia més de vint persones i el partit independentista no disposava d'autorització prèvia. En aquella ocasió, la policia va impedir la iniciativa que consistia en un parlament i una actuació musical de dues persones.

Danvila també critica el treball dels mitjans de comunicació, que "han explicat els fets com un enfrontament entre dos grups amb la mateixa actitud, quan les agressions les vam patir tots nosaltres".

"L'extrema dreta està agafant molta força"

"Els grups independentistes no buscaven cap problema, la responsabilitat no és de qui suposadament provoca, sinó de qui considera una provocació que unes persones defensen unes idees que no comparteix", subratlla l'estudiant que també denuncia que "l'extrema dreta està agafant molt força al carrer perquè veuen amenaçada la unitat d'Espanya" i assegura que "estem anant cap a un moment desestabilització".

El jove valencià afirma que ha rebut el suport i la felicitació dels companys de classe, però no de cap professor, "que no se n'han assabentat, tot i que avui a la universitat no es parlava d'una altra cosa". Ja a casa, i "amb ganes de descansar de tanta tensió", reconeix que a la seva família hi ha disparitat d'opinions, i mentre la seva mare assegura que no pot veure les imatges, el seu pare el felicita per haver-se defensat "molt bé".

stats