Política 23/01/2018

Vicenç Vidal: “La dessaladora ja està en condicions de subministrar aigua”

El conseller balear de Medi ambient ha dit avui a Eivissa que en qualsevol moment que un ajuntament necessiti aigua la dessaladora de Santa Eulària la podrà servir

Armando Tur
2 min
Una imatge aèria de la dessaladora

EivissaLa dessaladora de Santa Eulària ja podria estar funcionant. Ho ha dit el Conseller balear de Medi ambient, Vicenç Vidal, qui ha volgut “deixar clar” que si cap ajuntament necessitava aigua ja se li podia subministrar. Vidal ha assegurat que, de fet, això “ja passa” amb l’artèria nord, que subministra aigua cap a la zona de Cala Mastella, i que els ajuntaments han volgut esperar que es finalitzàs l’anell d’interconnexions de dessaladores, que “està a punt d’acabar-se”, tot i que encara en manca el tram “més complicat”, que uneix Sant Josep amb Sant Joan.

Segons el titular de l’àrea de Medi ambient, l’únic “problema” pel qual no s’ha posat en marxa des d’aquest estiu la dessaladora és “la manca de subministrament elèctric a alguns llocs on s’ha de distribuir en alta”, un problema que podria solucionar-se amb la instal·lació de “generadors elèctrics” si qualsevol ajuntament ho demanàs. Vidal diu que aquest inconvenient és a punt de ser resolt.

Pel que fa al sobrecost de la dessaladora, que supera els 26 milions d’euros, Vidal ha assegurat que sempre havia pres “les millors decisions, que afavorissin els interessos dels ciutadans de les Illes”, i que el contracte de la dessaladora era “exclusivament” entre l’Estat i l’empresa constructora, motiu pel qual “el Govern no ha d’assumir cap sobrecost”. Aquest sobrecost ha causat que la dessaladora romangués acabada però inoperativa d'ençà del 2012.

Cap novetat sobre els fangs

El conseller Vidal ha negat que hi hagués cap novetat sobre el pagament dels llots de la depuradora que l’Ajuntament de Santa Eulària va retirar de manera subsidiària perquè no ho feia Abaqua tot i les queixes dels veïns. La factura d’aquesta recollida, que ja fa el Govern balear, gairebé assoleix els 177.000 euros. Respecte d'això, el conseller s’ha limitat a dir que “no hi ha cap novetat”.

Premis als més sostenibles

Vicenç Vidal ha lliurat premis a tres centres educatius d’Eivissa pels seus programes de Desenvolupament Sostenible, entre els quals es troba l'única escoleta de les Balears. Així, l'IES Algarb, el CEI Ses Païsses i l’IES Santa Maria s'han emportat aquest guardó, que el Govern ha entregat per primera vegada amb l’objectiu de reconèixer públicament les iniciatives exemplars d’educació ambiental per al desenvolupament sostenible duites a terme pels centres educatius de les Illes Balears.

Vidal s’ha mostrat satisfet per l’acollida que han tingut els premis, als quals s’han presentat 27 candidatures de totes les illes, 23 en la categoria global i 4 en la categoria específica.

stats