Política 08/09/2020

Vicenç Vidal a Pedro Sánchez, sobre la crisi econòmica: "Winter is coming, l'hivern serà molt dur a les Balears"

Pedro Sánchez recorda al senador autonòmic que Balears ha rebut ja més de 500 milions per pal·liar els efectes del coronavirus

Maria Llull
2 min
El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, durant la seva intervenció

PalmaEl senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els seus reiterats incompliments amb les Balears, igual que els seus predecessors, i més ara que la pandèmia del coronavirus ha enfonsat l'economia de les Illes. "Winter is coming, l'hivern serà molt dur a les Balears", ha dit durant la seva intervenció en la inauguració del curs en el Senat.

De fet, la intervenció de Vidal s'ha centrat en la situació de l'Arxipèlag, que en el segon trimestre va patir una caiguda històrica del PIB, del 40,5%. El senador ecosobiranista ha recriminat a Sánchez la imatge que té l'Estat de les Illes com "un paradís ric", oblidant "la cara B de la pobresa i la precarietat laboral". "Venien per fer canvis i no volen veure aquesta realitat, amb una pobresa que arriba quasi al 30%", ha afegit.

Vidal ha assegurat que l'estat del benestar està "tocat i enfonsat amb el coronavirus" i ha demanat a Sánchez que deixi de banda "els dobles discursos". "Hi haurà un compromís amb les Balears en els pressupostos del 2021? Quan pensa implantar el REB? Complirà els acords de governabilitat i farà un nou model de finançament? Repartirà els fons europeus de manera equitativa?", ha demanat durant la seva intervenció, a més de criticar que el govern de Sánchez no hagi derogat la llei Montoro i estigui "ofegant cada dia més els ajuntaments". "Amb aquest model d'estat ens estan empobrint. Demanam un finançament just, demanam inversions. Sempre hem estat solidaris i ara li toca a l'Estat ser solidari amb les Illes Balears", ha afegit.

Segons el senador mallorquí, les conseqüències econòmiques del coronavirus provocaran "un dolor social que no s'havia vist mai des de la postguerra". "Li demanam els instruments per sortir de la crisi. Senyor president, winter is coming, l'hivern serà molt dur a les Balears", ha sentenciat.

Per la seva banda, Pedro Sánchez, en resposta a Vidal, ha assegurat que "està clar que es poden fer les coses millor, però reconegui els esforços del govern espanyol per a la recuperació econòmica de l'Arxipèlag". Sánchez, que ha defensat que l'executiu espanyol "ha fet els deures", ha remarcat que les Balears varen rebre aquest 30 de juny una partida pressupostària de més de 500 milions i ha explicat que, amb vista als pressupostos de l'any que ve, les Balears rebran 2.906 milions d'euros més que enguany, xifra que suposarà un rècord en els pressupostos autonòmics.

A més, el president espanyol ha sentenciat que l'executiu ha impulsat mesures per a l'Arxipèlag com el pla de reactivació turística i les negociacions per allargar els ERTO i afavorir la reactivació econòmica de les Illes Balears.

stats