Política 07/12/2019

Vicenç Vidal: "Podem aspirar a Països Catalans, però des del respecte i d’una manera confederal”

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca ha estat un dels convidats al programa 'FAQS' de TV3 aquest dissabte

E. Navarro
2 min
Vicenç Vidal a FAQS de TV3

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha participat aquest dissabte vespre en el programa Preguntes Freqüents (FAQS), de TV3, compartint taula amb la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí. Vidal i Vehí hi han estat convidats com a dos dels signants De la Llotja de Mar a Madrid, un article conjunt de diversos partits sobiranistes "en defensa de la democràcia i la sobirania". En aquest escrit, demanen al PSOE i a Unides Podem que s'asseguin a parlar sense condicions i s'aturi la repressió.

"Volem que es parli més de les Illes", ha reclamat Vidal, tot recalcant que des de fora de l'Arxipèlag "es té la consciència del paradís, però no d'altres aspectes com la insularitat". Quant a la participació de MÉS per Mallorca en el Pacte, el senador ecosobiranista ha assegurat que "la presidenta Armengol, amb la presència de MÉS, ha pres mesures més valentes que si no hi haguéssim estat". Ha parlat, entre altres exemples, de la Llei de residus i la Renda Mínima Garantida.

La conductora del programa, Cristina Puig, li ha demanat si el seu partit defena l'autodeterminació i si defensa la de les Illes Balears o dels Països Catalans. Vidal ha respost que "podem aspirar a Països Catalans però des del respecte, del tu a tu, d'una manera confederal". D'altra banda, quan ha estat preguntat per la seva posició respecte de la negociació d'Esquerra Republicana amb els socialistes, Vidal ha defensat que "ERC li hauria de dir que sí si aconsegueix una taula de diàleg per parlar de tot". En aquest sentit, el senador s'ha mostrat "a favor del diàleg" i ha remarcat que a les Illes Balears "partim d'una cultura del pacte molt més elevada".

"No podem fer ni una passa enrere amb la llengua"

Puig també li ha demanat sobre el posicionament de MÉS pel que fa a l'avantprojecte de llei educativa i la situació de la llengua catalana. "Ens incomoda molt", ha assegurat el senador. "Jo vaig ser al carrer protestant pel Decret de mínims i ara ens trobam en la paradoxa d'estar parlant d'una cosa que era de mínims", ha afegit, i ha remarcat que "no podem fer ni una passa enrere amb la llengua".

Vidal ha subratllat que hi ha una involució en els drets i llibertats en general, i ha posat d'exemple el cas dels activistes d'Arran Palma, a qui demanen quatre anys de presó per protestar contra la massificació turística. "Si aquests joves no fossin d'Arran, ens plantejaríem quatre anys de presó?", s'ha demanat. També ha recordat Valtonyc: "El més greu és que de 'Valtonycs' en tenim més cada dia".

stats