Política 23/10/2019

Valls s'integra en una nova plataforma estatal amb exmembres de Cs i el PSOE

El regidor de Barcelona pel Canvi no descarta presentar-se a les pròximes catalanes

A. Mascaró
2 min
Manuel Valls, a l'acte en què s'ha presentat com a candidat a l'alcaldia de Barcelona al CCCB

BarcelonaEl dimecres 30 d'octubre el regidor de Barcelona pel Canvi (BCanvi) Manuel Valls presentarà una nova plataforma constitucionalista a la fundació Diario Madrid, formada per intel·lectuals i personalitats entre les quals hi ha exmembres de Ciutadans i exsocialistes, tal com ha avançat VozPópuli i ha confirmat l'ARA. Segons fonts organitzadores de l'acte, perseguirà essencialment la consigna que "l'esquerra no ha de ser un espai que busqui els pactes amb el nacionalisme". Segons ha sabut l'ARA, alguns dels noms més destacats són Toni Roldán, Francesc de Carreras i Félix Ovejero (ex Ciutadans), així com Nicolás Redondo (exsocialista) i José María Múgica (fill del socialista assassinat per ETA Fernando Múgica). A més, també en formaran part Fernando Carrera (BpelCanvi), Juan Claudio de Ramón (diplomàtic) i Víctor Gómez (professor de la Universitat Politècnica de Madrid), entre d'altres.

En l'acte de presentació de la plataforma es donarà a conèixer el nom de la nova agrupació, tot i que fonts impulsores de la iniciativa neguen taxativament que ara mateix persegueixi l'objectiu de convertir-se en un partit polític a escala estatal, sinó "condicionar els pactes postelectorals" per afavorir els acords entre forces constitucionalistes com el PP, Ciutadans i el PSOE. "No ens hem plantejat ni hem debatut la possibilitat que pugui o no ser un partit", explica una veu de la formació. De fet, aquest matí Toni Roldán ha descartat públicament estar "llançant un nou projecte polític".

Valora ser candidat a la Generalitat

En canvi, Valls no descarta presentar-se a les pròximes eleccions catalanes, tal com ha admès en declaracions a El País i la Cope. "És una possibilitat que estem valorant, especialment després de la sentència del Tribunal Suprem i els aldarulls", apunta una veu de Barcelona pel Canvi que, no obstant això, insisteix que la possibilitat encara està "molt oberta" i en un estadi de debat: "Ho decidirem després del 10-N, quan veiem com queda la correlació de forces". "Tinc una obsessió que és que el constitucionalisme sigui capaç d'unir-se", ha afirmat aquest matí Valls en una entrevista a la Cope en què també ha expressat la seva voluntat de ser "útil i que la veu del constitucionalisme estigui present en el debat polític i per pressionar els partits constitucionalistes". Preguntat concretament sobre si s'acabarà presentant o no com a candidat a la presidència de la Generalitat, Valls ha dit que encara no ho sap: "Ho estic pensant, és complicat, depèn de si hi ha possibilitats: ser candidat per ser candidat no té sentit".

Valls mai ha descartat (preguntat reiteradament pels periodistes) la possibilitat de presentar-se a les eleccions catalanes o espanyoles. Des de la seva escissió amb Ciutadans per la investidura d'Ada Colau a Barcelona, BCanvi està en un estadi de construcció com a formació política. Amb tot, en l'última setmana aquesta possibilitat ha guanyat força després de la convulsió política i social generada per la sentència de l'1-O a Catalunya. "Hi ha gent que ens demana que ens hi presentem, que no saben a qui votar", apunta una font del partit. Amb tot, altres veus de BCanvi insisteixen que la possibilitat està "molt oberta": "Hi ha la voluntat de parlar-lo, de reflexionar-hi", afirmen.

stats