Política 26/08/2019

Unides Podem renuncia al referèndum per poder entrar al govern de Sánchez

El partit demana a Sánchez que s'assegui a negociar: "No és moment de desconfiar els uns dels altres"

Laia Forès
2 min
La portaveu de l'executiva de Podem, Noelia Vera, en una imatge recent.

MadridUnides Podem vol que el PSOE s'assegui a negociar i no entén per què el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha ajornat fins al setembre la represa de les converses per a la seva investidura. La portaveu de la formació lila, Noelia Vera, ha lamentat aquest dilluns que Sánchez no hagi fet cap gest per reunir-se amb Podem i li ha demanat que agilitzi les negociacions: "No és moment per estar desconfiant els uns dels altres", ha assegurat Vera. Unides Podem ha advertit que "el pitjor dels escenaris" és anar a eleccions i "obrir la porta a la dreta".

A la proposta d’Unides Podem per a un govern de coalició amb el PSOE, la formació lila inclou la creació d’una mesa de diàleg sobre Catalunya per “desjudicialitzar” el conflicte però no la proposta d’impulsar un referèndum per la independència pactat amb l’Estat. Tot i que des d'En Comú Podem, el seu portaveu al Congrés, Jaume Asens, va assegurar que no hi renuncien, Noela Vera ha deixat entreveure aquest dilluns que podrien renunciar-hi per facilitar un acord de govern amb el PSOE.

“Sabem que no tindríem majoria en un consell de ministres. Hem deixat clar que seríem lleials”, ha destacat Vera. “Tenim clares les nostres idees, però també tenim clar que hem de negociar una posició comuna” amb el PSOE, ha insistit la portaveu.

El partit lila assegura que segueix obert a negociar –tot i que no accepta cap alternativa a un govern de coalició– i ha criticat que Sánchez estigui perdent el temps quan falta menys d'un mes perquè s'esgoti el termini. "Seguim a l'espera, amb la mà estesa. Seria molt bona notícia que ens poséssim ja a treballar i que ens posem tots, inclòs el president, les piles", ha demanat la portaveu en una roda de premsa després de la reunió de l'executiva del partit.

Unides Podem va plantejar la setmana passada al PSOE una nova proposta per a un govern de coalició que va ser rebutjada taxativament pels socialistes. Pedro Sánchez només està disposat ara a pactar un programa de govern amb la formació lila però es nega a debatre l'entrada al govern de Podem, tot i que al juny hi estava disposat. El PSOE justifica la negativa per la manca de confiança amb la formació liderada per Iglesias i les profundes diferències en qüestions com Catalunya.

Sense negociacions fins al setembre

El president de govern espanyol en funcions ha reprès aquest dilluns la ronda de contactes amb organitzacions de la societat civil i representants sectorials del seu partit per elaborar el programa de govern que plantejarà a la resta de formacions, però no té previst reunir-se amb partits polítics almenys fins a la setmana vinent. La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha confirmat que Sánchez ignorarà la petició d'Unides Podem de seure ja a negociar i ha situat la reprensa de les converses "a principis de setembre".

Delgado, que ha acompanyat Sánchez a la reunió d'aquest matí amb organitzacions de memòria històrica, ha reiterat que Unides Podem és el "soci preferent" del PSOE però ha reiterat la negativa del seu partit a un govern de coalició amb el partit morat. "La disjuntiva no és govern de coalició o eleccions. Hi ha altres opcions que han d'estar al voltant de les polítiques", ha destacat en declaracions als mitjans.

stats