Política 20/09/2019

Twitter desactiva 259 comptes falsos relacionats amb el Partit Popular

L'objectiu era influir l'opinió pública en la campanya electoral del 28-A

Ara
2 min
Twitter desactiva 259 comptes falsos relacionats amb el Partit Popular

MadridTwitter ha suspès 259 comptes operats pel Partit Popular dedicats a influir l'opinió pública "de manera artificial" en les setmanes anteriors a la convocatòria electoral del 28 d'abril i a augmentar la interacció mitjançant "comportaments de spam", segons ha informat la mateixa xarxa social.

En la nova actualització del seu informe de transparència, la plataforma ha comunicat el tancament d'una xarxa de comptes del PP que va estar activa "durant un període relativament curt de temps", concretament durant els mesos de febrer i març del 2019.

Tots aquests comptes es van crear en aquest període de dos mesos i, segons les conclusions de la xarxa social, presentaven un "comportament de spam" i es dedicaven a retuitejar altres missatges i a altres comptes "per augmentar la interacció".

Davant d'aquesta revelació, el PP ha informat a l'agència Efe que "mai ha creat comptes falsos" i que aquesta operació podria respondre al que "puguin fer els usuaris de la xarxa que, sota la seva responsabilitat, interactuen amb els comptes" del partit. Igual que poden fer, han remarcat fonts del PP, "amb els comptes d'altres formacions".

"El PP mai ha creat comptes falsos perquè considera que l'efectivitat real a les xarxes es materialitza amb els voluntaris reals i els seus propis comptes", ha justificat la formació conservadora, tot i l'estudi de Twitter que confirma que els comptes estaven operats directament pel partit.

Segons la base de dades aportada per la xarxa social, els més de 200 comptes suspesos s'administraven des de diferents punts d'Espanya i majoritàriament es dedicaven a criticar el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i la resta de partits, al mateix temps que enaltien el discurs del president del PP, Pablo Casado.

Twitter no ha publicat els noms ni usuaris dels comptes falsos, però sí els tuits, les biografies, el nombre de seguidors i les dates de creació. Dels 259 comptes, 43 mai van tuitejar. Els altres 216 van emetre 56.712 tuits. El compte amb més seguidors en tenia 841 i seguia més de 4.000 persones. Hi havia 48 comptes sense cap seguidor. Twitter oculta els noms dels comptes amb menys de 5.000 seguidors per pal·liar un possible error que reveli algun compte real.

Ja al juny, Twitter va informar que havia suspès una xarxa de 130 comptes falsos d'ERC per "influir de manera orgànica en la conversa" per obtenir "benefici polític". "Configurar comptes falsos és una violació de les regles de Twitter, punt final”, va concloure en aquell moment la companyia.

Al costat de la desconnexió dels 259 comptes falsos del PP a Espanya, Twitter també ha pres mesures contra xarxes de milers de comptes a la Xina i a Hong Kong –que alimentaven les fortes protestes que van durar diverses setmanes–, l'Equador, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Egipte.

stats