Política 20/05/2018

Turull i Rull veuen "prevaricació" en el bloqueig de l'Estat del nomenament dels consellers

Albert Batet (JxCat) afirma que s'emprendran "accions legals" davant d'una extensió del 155

Ara / Agències
3 min
D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

BarcelonaEls restituïts consellers de la Presidència, Jordi Turull, i Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acusen el govern espanyol de cometre "prevaricació" pel fet de no publicar els nomenaments dels membres del Govern al DOGC. Així ho han afirmat en dos tuits des de la presó d'Estremera després que transcendís el pacte entre el PP, el PSOE i Cs per allargar el 155 davant de la presència de presos i exiliats a l'executiu presentat per Torra aquest dissabte.

Rull afirma que la situació és una "vergonya", i es pregunta: "Des de quan la presó preventiva per rebel·lió inexistent és una condemna ferma?". "Tenim els nostres drets polítics intactes, hem demanat la llibertat per exercir el càrrec amb plenitud", afegeix Turull, que considera "un acte de dignitat perfectament legal" el fet que Torra els restituís al seu Govern. Els dos consellers van demanar aquest mateix dissabte al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la seva llibertat per poder exercir de consellers.

D'altra banda, el diputat de JxCat Albert Batet ha assegurat en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC1 que la Generalitat emprendrà "mesures i accions legals per defensar els drets polítics i l'autonomia" del Govern en cas que Rajoy mantingui el 155. "És sorprenent que ja s'estigui dient des dels estaments estatals que s'intentarà impedir l'acte de nomenar un govern", ha assegurat Batet. Mentre no hi hagi Govern, però, no es podria recórrer cap decisió al Tribunal Constitucional.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha acusat el PP, el PSOE i Cs de menystenir "les seves lleis, ignorar la democràcia i humiliar la voluntat majoritària dels catalans". "Vergonya!", ha conclòs en un tuit. Mentrestant, des de la CUP, el portaveu Lluc Salellas ha carregat contra el govern espanyol, a qui ha titllat "d'autoritari i antidemocràtic" per voler bloquejar la formació del Govern. "Ara resulta que tampoc els agrada. És una actitud que vulnera els drets civils i polítics que ha vingut per quedar-se", ha lamentat.

El portaveu cupaire, que ha demanat "actuar cada dia als carrers i al Parlament" per "combatre l'actitud repressiva" de l'Estat, també ha avisat que els anticapitalistes "no avalaran" el nou Govern de Quim Torra perquè el consideren "totalment masculinitzat". El portaveu del partit, Lluc Salellas, ha lamentat que les quotes de dones no arribin al 30%, i recorda que l'executiu de Torra "no compleix la llei d'igualtat". L'executiu de Torra és el menys paritari des de l'últim de Jordi Pujol.

En un comunicat, Òmnium Cultural ha denunciat "l'actitud de menyspreu" del govern espanyol i dels "principals partits d'àmbit estatal, que demostren una nul·la voluntat de trobar solucions democràtiques i dialogades per a Catalunya", en referència al PSOE i Cs. L'entitat que presideix Jordi Cuixart lamenta que des de l'Estat es vulgui "imposar" els presidents i consellers de la Generalitat i que mantingui el 155 quan Torra ha decidit "no acceptar aquesta tutela". El comunicat acaba fent una crida a donar una "resposta democràtica unitària i transversal" davant d'aquesta "nova demostració de la poca qualitat democràtica de l'estat espanyol".

Torra veu "inimaginable" que l'Estat mantingui el 155

En una entrevista a 'El Punt Avui' feta aquest dissabte abans del nomenament dels consellers, Torra qualifica d'"inimaginable" que l'Estat no aixequi l'article 155, ja que si no ho fa "infringirà el decret aprovat" i provocarà una "crisi institucional de dimensions considerables". El president de la Generalitat defensa que "el principi de restitució era un principi essencial" per tornar a nomenar els consellers.

A la pregunta de com prendran possessió estant a la presó o a Bèlgica, ha assenyalat que tot depèn de la reacció de l'Estat, però que els advocats demanaran que puguin sortir de la presó per prendre possessió. "Estem a l'espera. Tots aquests candidats tenen els seus drets polítics intactes, poden ser consellers de la Generalitat", ha afegit.

stats