Política 06/10/2017

La fiscalia vol que també s'acusi de sedició Trapero, Cuixart i Sanchez pels fets de l'1-O

El major dels Mossos i els líders d'ANC i Òmnium marxen de l'Audiència sense mesures cautelars

Ot Serra
5 min
Trapero arriba a l'Audiència Nacional

MadridEl major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han abandonat l'Audiència Nacional en llibertat i sense mesures cautelars després d'atendre la citació de la jutge. Tots ho han fet en qualitat d'investigats per presumpte delicte de sedició. La intendent dels Mossos Teresa Laplana ha comparegut via videoconferència però, a causa d'una baixa mèdica, ha sol·licitat no declarar. A Laplana també se li imputa un delicte de denegació d'auxili, perquè la jutge considera que no va actuar perquè la Guàrdia Civil pogués sortir de la conselleria d'Economia després d'escorcollar-la en el macrooperatiu contra l'1 d'octubre.

La fiscalia ha fet saber aquest matí a les parts que ha rebut un nou atestat de la Guàrdia Civil amb noves proves dels dies 20 i 21 de setembre, però també de la jornada de l'1 d'octubre, i que aporta a la causa. Tot i que les dues parts han demanat que se suspengués l'interrogatori per la indefensió que suposava per a la defensa, Carmen Lamela ha continuat el procediment perquè volia prendre declaració a Trapero, fet que ha provocat un canvi d'estratègia dels líders de les entitats sobiranistes: Jordi Cuixart s'ha negat a declarar perquè "no reconeix la competència del tribunal", mentre que Jordi Sànchez només ha respost a les preguntes del seu advocat. Fonts jurídiques assenyalen que, amb tota probabilitat, els quatre acusats hauran de tornar a comparèixer i que la fiscalia demanarà mesures cautelars. A més, es preveu que els puguin atribuir nous delictes i que hagin de declarar altres persones, encara que no ho facin com a investigats.

En declaracions als mitjans, Cuixart i Sànchez han defensat que la mobilització va ser pacífica i en senyal de protesta contra uns fets -les detencions d'alts càrrecs del Govern- que consideren injustificats. La defensa de Cuixart ha presentat una qüestió de competència en què ha al·legat que no reconeix l'Audiència Nacional com a tribunal competent per investigar delictes de sedició, fet que haurà de ser resolt per la jutge els pròxims dies.

Pel que fa a Trapero, ha contestat a totes les preguntes en un interrogatori que ha durat una hora aproximadament. El major dels Mossos ha assegurat que si hagués conegut l'operatiu de la Guàrdia Civil hauria actuat d'una altra manera i que el dia 20 va trucar al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, ha apuntat que disposa de documentació sobre les comunicacions que va mantenir amb l'institut armat i la jutge l'hi ha requerit. Fonts fiscals han apuntat que la declaració de Trapero ha sigut "poc convincent". A través d'un comunicat, el cos de Mossos d'Esquadra ha reiterat el seu compromís a atendre l'autoritat judicial i ha defensat que la seva actuació va ser "adequada" el dia 20 de setembre. "Els Mossos no van ser avisats amb suficient antelació per poder planificar el dispositiu i això va obligar a anar-lo adaptant en funció de les circumstàncies", ha puntualitzat el cos, en la línia del que ha declarat Trapero davant la jutge. En el text, els Mossos han subratllat que es van assabentar de l'actuació de la Guàrdia Civil a través dels mitjans de comunicació.

Sànchez crida al diàleg

La citació motivada per la manifestació del 20 de setembre arriba després que se celebrés el referèndum diumenge passat, protagonitzat per la violència policial i per les possibles intencions de fer una DUI. El president de l'ANC ha assegurat que el Parlament ha de continuar amb la "fermesa democràtica" per donar resposta al mandat sorgit de l'1-O però que, en paral·lel, cal una "recerca del diàleg". "Que acceptin la invitació a la mediació; no fer-ho és assumir irresponsablement que només amb la repressió se solucionen les coses", ha exigit al govern espanyol. Per la seva banda, Cuixart ha denunciat que es "judicialitzi un conflicte polític" i ha emplaçat el govern espanyol a dialogar amb Puigdemont.

Josep Lluís Trapero ha arribat a l'Audiència Nacional envoltat d'una gran expectació mediàtica i un ambient tens. El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha explicat a TV3 que ningú del Govern ha acompanyat Trapero a l'Audiència Nacional "per desig" explícit del major. "És un tema de policia, no de política", ha dit. Segons el conseller, amb la declaració de Trapero quedarà "absolutament clar" que l'actuació del 20 de setembre va estar "ben feta" i que no hi ha cap delicte, perquè els criteris que es van aplicar van ser "legals i de sentit comú". Sobre l'1-O, Forn ha explicat que en veure les càrregues policials va tenir una reunió amb la jutge Carmen Lamela, on haurien assistit Trapero i el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. A la reunió, ha assegurat, "no va passar res".

Per la seva banda, diputats i senadors del PDECat han rebut Jordi Sànchez (ANC) amb aplaudiments quan ha arribat. Agents de la Policia Nacional els han impedit acostar-se a l'entrada de la seu del tribunal i els han mantingut rere una tanca. "Moltes gràcies", els ha adreçat Sànchez des de la distància, mentre exhibien paperetes del referèndum.

El ritual ha sigut el mateix quan Jordi Cuixart (Òmnium) ha arribat uns minuts després a declarar. En declaracions als mitjans, la diputada d'ERC Teresa Jordà ha lamentat que els agents de la Policia Nacional no els hagin permès acompanyar els afectats fins a la porta de l'Audiència Nacional. "Volíem abraçar-los i encoratjar-los", ha assenyalat la representant republicana. També s'ha queixat d'aquest fet el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, que ha dit que demanaran explicacions del que ha succeït.

A la comitiva de suport a Sànchez, Cuixart i Trapero també també hi havia el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el president de l'ACM, Miquel Buch; el vicepresident de l'AMI, Andreu Francisco; el diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito, representants del PNB i EH Bildu i portaveus de l'entitat Madrilenys pel Dret a Decidir, responsables les últimes setmanes d'haver convocat grans manifestacions a la capital espanyola en solidaritat amb el referèndum català. En declaracions a l'ARA, Mascarell ha emmarcat les citacions de Sànchez i Cuixart en una "operació d'Estat" contra les cares visibles del Procés. En referència al fet que els diputats no hagin pogut acompanyar els presidents de l'ANC i Òmnium fins a la porta, ha denunciat que els poders de Madrid "ja estan acostumats a apropiar-se de l'espai públic".

"Bueno, pues molt bé, pues a prisión"

Cinc manifestants s'han aproximat a les portes de l'Audiència Nacional amb una pancarta on hi havia dibuixada la cara del major dels Mossos i el lema: "Bueno, pues molt bé, pues a prisión". Han tingut poc temps per cantar "no ens enganyen, Catalunya és Espanya" i "Trapero a la presó", perquè ràpidament agents de la Policia Nacional els han plegat la pancarta i els han allunyat de l'espai.

Un cop acabada la declaració de Trapero, un manifestant aïllat ha increpat el major dels Mossos a la sortida del recinte i els agents de la Policia Nacional han hagut de córrer per protegir-lo. L'episodi no ha anat a més.

stats