Política 31/10/2019

Traïcions, conspiracions i espies a Vox Balears

El gairebé any i mig d'existència del partit d'extrema dreta a les Illes ha quedat marcat pels escàndols

Maria Llull
3 min
El líder de Vox a les Illes Balears, Jorge Campos

PalmaLa unió entre Actua Balears i Vox es va presentar el 15 de juny del 2018 a l'Auditòrium de Palma. Des de llavors, el partit d'extrema dreta ha aconseguit introduir a les institucions un sector de la política que fins llavors havia estat marginal, però ho ha fet amb un guió digne d'una sèrie de Netflix, marcat per traïcions, enveges, conspiracions i la lluita pel poder.

L'últim capítol és molt recent, va saltar quan es va saber que la candidata de Vox Balears al Senat, Manuela Cañadas, havia participat en un xat de WhatsApp crític amb Jorge Campos. En aquest xat, anomenat 'El Rescate', Cañadas havia acusat Campos de fer una "caça de bruixes" i de "mentir" sobre la crisi del partit. Però quan tot això es va fer públic, Campos, en lloc d'atacar Cañadas, va sortir a defensar-la. Campos va assegurar que la seva "confiança" en Cañadas és total i, a més d'oferir el seu "suport" a la candidata, afirmà que tenia "constància de tot", tant del xat com de la participació de l'aspirant a senadora.

Vox va donar més pistes sobre el perquè del suport de Campos a Cañadas en un missatge de WhatsApp que va fer arribar dimecres a les 23 h als simpatitzants. El missatge admetia que Cañadas havia estat una infiltrada als xats dels crítics. Una espia que "en un exercici de compromís amb la veritat i per lleialtat al projecte" havia entrat a aquests grups de WhatsApp "per destapar les persones implicades en la conspiració" que havia denunciat Jorge Campos a l'estiu.

Gràcies a aquesta "estratègia d'infiltració", els "conspiradors" varen ser "identificats i apartats". Però per formar part d'aquest xat Cañadas havia de criticar Campos, i aquests missatges crítics s'han acabat filtrant en una operació que la direcció de Vox Balears considera una venjança per fer mal a la imatge del partit.

Embull als comptes

La crisi interna del partit d'extrema dreta s'arrossega des del juny, quan Campos va destituir el comitè executiu de Vox Balears. Va argumentar que el partit s'estava reorganitzant perquè Actua s'integràs completament dins Vox, però la realitat anava més enllà.

Quan semblava que tornava la pau, l'extresorera Nuria Díez va renunciar a formar part del projecte criticant una "absoluta confusió" en els comptes. El comitè executiu la va acusar de dur a terme una "campanya de desprestigi" i Jorge Campos atribuí les crítiques a l'intent de Díez d'aconseguir un escó "a qualsevol preu".

Les acusacions de "confusió" varen derivar en noves informacions sobre pagaments per part del partit als seus dirigents de factures per assessoraments jurídics i financers. La jornada del 6 d'agost va ser frenètica. Primer, Malena Contestí anuncià la seva dimissió de tots els seus càrrecs a Actua per no haver rebut "explicacions satisfactòries sobre les irregularitats".

Jorge Campos oferí una roda de premsa hores després, en què denuncià l'existència d'una "conspiració d'algunes persones que volen controlar el partit". Mentre Campos assenyalà en aquella mateixa roda de premsa que Contestí havia traslladat a la direcció estatal de Vox "el seu absolut penediment" per haver dimitit, la diputada enviava diversos missatges de WhatsApp als periodistes que cobrien la mateixa roda assegurant que Campos mentia.

La traca final del comiat de Contestí va arribar a principi d'octubre, quan la ja exdiputada va dir adeu a la política amb una carta en la qual assegurava que "Vox no és un partit polític", sinó "un moviment extremista i antisistema". A més d'acusar el que havia estat el seu partit de "demagògia i homofòbia", Contestí recordà les "suposades irregularitats" pel que fa a les retribucions rebudes pels membres de la direcció d'Actua Balears.

Cal recordar també que Vox denuncià el març una falsa agressió de "radicals feministes" a tres joves simpatitzants de la formació a Son Servera. Quan es va saber que l'agressió era inexistent, el partit culpà una veïna del muntatge i l'acusà d'haver "posat en perill la credibilitat de la formació". Però aquesta conspiració, que finalitzà sense més conseqüències, ja és una altra història.

stats