Política 04/07/2018

Tots els partits critiquen els canvis de parer d'Ábalos sobre el 75%

El PSIB és l'únic que parla de "bones notícies" sense matisos i atribueix la dilació a l'exministre Montoro

Jaume Ribas
2 min
L’augment del descompte de resident s’ha situat en l’epicentre de la negociació pels pressupostos generals de l’Estat.

PalmaTots els grups menys el Partit Socialista han criticat aquest dimecres els canvis de parer del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que aquest dimarts ha anunciat juntament amb la presidenta Armengol i el president canari que el consell de ministres aprovarà aquest mes de juliol el descompte del 75% per als vols entre les Illes i la Península.

Per a la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, el govern de Sánchez "se'n riu de la intel·ligència dels ciutadans". La conservadora ha recordat que el descompte es va incloure en els pressupostos generals de l'Estat gràcies a una esmena del partit Nova Canarias que va ser transaccionada amb el PP. A més, Prohens ha dit que el PP "sempre ha defensat el descompte del 75%", mentre que l'esquerra i, en concret, Francina Armengol, "defensava fins fa no gaire la tarifa plana".

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha afirmat que "ha quedat demostrat que la premissa dels sis mesos del ministre Ábalos no era certa", en referència al primer termini que va donar el govern espanyol per aprovar el descompte. Així mateix, ha demanat a l'executiu central que "vigili" que les companyies no "alterin" els preus ni els encareixin.

Per al portaveu de MÉS, el diputat Josep Ferrà, "bé està el que bé acaba". Els ecosobiranistes no es conformen amb el descompte per al transport i també demanen que la mesura s'inclogui en el Règim Especial (REB) i que, per tant, no depengui dels pressupostos de cada any. De fet, MÉS vol que el govern aprovi el REB aviat i el comenci aplicar l'any que ve, de la mateixa manera que espera que l'executiu de Sánchez "reconsideri" la reforma del finançament autonòmic.

Jaume Font ha estat el més contundent. El portaveu d'El Pi ha dit que hem assistit a "un circ" i confia que el govern "deixi de fer el pallasso" com ha fet les dues darreres setmanes i enllesteixi definitivament l'aprovació del descompte del 75%. El líder de Ciutadans, Xavier Pericay, ha expressat la seva satisfacció per l'anunci d'Armengol i Ábalos però ha assegurat que li "preocupa" que el ministre digués que l'aprovaria en mig any "i la setmana següent aquests sis mesos es convertissin només en un".

El PSIB tanca files

Com no podia ser d'altra manera, el Partit Socialista ha posat la nota discordant en les crítiques més o menys contundents de la resta de les forces i ha defensat la gestió del ministre Ábalos. Per al portaveu del PSIB al Parlament, Andreu Alcover, l'aplicació gairebé imminent del descompte fa que valgui la pena "posar en valor" la gestió del nou govern de l'Estat. A més, a parer seu, fou la redacció d'una esmena de l'exministre Montoro allò que va fer impossible l'aplicació del 75% en un primer moment, tot i que ara la intenció d'Ábalos és fer-la efectiva mitjançant una simple ordre ministerial.

stats