Política 22/01/2018

Torrent proposa Puigdemont com a candidat i demana una reunió a Rajoy per resoldre la investidura

El president de la cambra anirà a veure els diputats a la presó i també els de Brussel·les

Aleix Moldes / Marc Toro
5 min
El president del Parlament, Roger Torrent, aquest dilluns a la cambra catalana

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit no canviar el guió previst i aquest dilluns ha nomenat Carles Puigdemont com l'únic candidat a la investidura. De fet, cap altre partit n'havia proposat cap d'alternatiu. Ara bé, conscient de la "situació personal i judicial" del líder de Junts per Catalunya, Torrent ha enviat una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li una reunió en els pròxims dies que serveixi per dialogar sobre la "situació anòmala" que viu el Parlament. De moment, no s'ha fixat cap data per al debat d'investidura, que necessàriament s'haurà de fer abans del 31 de gener per complir amb els terminis legals.

En la carta, Torrent recorda a Rajoy que "el dret a la participació política i al sufragi passiu de tot aquell ciutadà que no estigui inhabilitat per una sentència judicial ferma és un axioma democràtic". Per això, insisteix que ell, com a president del Parlament, té l'obligació de garantir que els diputats poden escollir lliurement el candidat amb més opcions de ser investit. "Em dec als mandats democràtics emanats per la ciutadania, a la sobirania popular, que els representants electes hem de respectar sempre", insisteix en la missiva. En la carta, a més de demanar-li una reunió, Torrent també insta Rajoy a intercedir perquè ell es pugui reunir pròximament amb els tres diputats que són en presó preventiva.

"Soc conscient de la situació personal i judicial de Puigdemont, de l'advertiment que pesa sobre ell. Però també soc conscient de la seva absoluta legitimitat per ser candidat", ha subratllat Torrent en una declaració institucional que ha durat poc més de cinc minuts. El president del Parlament ha insistit en una idea que ja va destacar durant el discurs de dimecres passat: "El meu deure és fer tot el que està a les meves mans per permetre que tots els diputats es puguin expressar lliurement". I aquest propòsit val tant per als 127 que no tenen limitats els seus moviments com per als 8 que són o bé a la presó o bé a Brussel·les. Torrent ha anunciat que pròximament anirà a visitar-los a tots i, de fet, aquest dimarts ja haurà de decidir en una reunió de la mesa si accepta la delegació de vot per a tots els que l'han demanat (de moment, els que són a Bèlgica).

Pel que fa a la carta que ha enviat a Rajoy, el president del legislatiu català considera que els problemes polítics s'han de resoldre per la via política. "És per això que he proposat a Mariano Rajoy seure amb ell per analitzar i dialogar sobre la situació anòmala que viu el Parlament, on 8 dels diputats veuen vulnerats els seus drets polítics i de participació; en conseqüència, el dret de la ciutadania a ser representada també es veu vulnerat", ha explicat. La intenció de Torrent és defensar els drets de tots els diputats. Ara bé, també ha avisat que no contribuirà ni a les "ingerències" ni als "escenaris de paralització" del Parlament, una situació que es podria donar si el TC suspèn la investidura de Puigdemont.

Fonts de la Moncloa recorden que Espanya és un estat de dret on regeix la separació de poders i que les "qüestions judicials no són competència de Rajoy". L'opció d'una reunió per abordar la investidura no convenç el govern espanyol, que manté que Puigdemont i els altres quatre diputats a Brussel·les són "fugats de la justícia". El vicesecretari del PP, Pablo Casado, de fet, ja ha explicat que Rajoy no es reunirà amb Torrent.

Torrent va ser escollit dimecres president del Parlament i no va voler deixar passar ni un dia per començar a reunir-se amb els grups parlamentaris. Dijous ho va fer amb la CUP, els comuns, el PP i el PSC i divendres amb els tres majoritaris, ERC, Junts per Catalunya i Ciutadans. Ningú va oferir un candidat alternatiu a Carles Puigdemont, que va comptar amb el suport de JxCat i d'ERC per erigir-se en l'única opció per a la investidura. El flamant president del Parlament va decidir concloure ràpid aquestes reunions protocol·làries per intentar una investidura ràpida que, en paraules seves, "recuperi les institucions de les mans del 155 per traspassar-les a la ciutadania".

La candidatura de Puigdemont a la presidència de la Generalitat porta associada el problema de la investidura a distància. El president -i la resta dels consellers que són a Brussel·les- tenen una ordre de detenció a l'Estat, que provocaria que fossin detinguts tan bon punt posés un peu a Catalunya. Els lletrats del Parlament ja han advertit que el reglament de la cambra no permet que es faci una investidura no presencial i el govern espanyol ha amenaçat de portar-la al Tribunal Constitucional perquè la suspengui immediatament.

Una "molt bona notícia" per a JxCat

La decisió de nomenar Puigdemont com a candidat a la investidura és una "molt bona notícia", segons ha opinat el portaveu d'aquesta força parlamentària, Eduard Pujol. Segons ell, ha de quedar clar que Puigdemont és i serà "l'únic candidat de la dotzena legislatura", independentment de com actuïn l'oposició i l'Estat per intentar evitar-ho. De fet, si el Tribunal Constitucional intenta suspendre o anul·lar el ple -el PSC ja ha anunciat que podria presentar un recurs d'empara-, "estarà faltant al respecte als ciutadans de Catalunya".

JxCat no es mou ni un mil·límetre de la seva gran proposta electoral, la restitució del Govern "legítim", amb Carles Puigdemont al capdavant, tot i haver-se desdit de les intencions del president de tornar a Catalunya. El mateix Puigdemont va dir divendres passat en una entrevista a Catalunya Ràdio que no tenia intenció de tornar per acabar a la presó perquè és més útil "com a president que com a presidiari".

Per aconseguir la investidura a distància, els lletrats del Parlament ja han advertit que s'hauria de vulnerar el reglament de la cambra, i el govern espanyol ha amenaçat de prorrogar el 155 sense reconèixer Puigdemont com a president. Hi ha una setmana al davant -amb intenses negociacions en el bloc independentista- per arribar a un acord que, amb tota probabilitat, tornarà a provocar un xoc amb l'Estat.

El PDECat demana "no obstaculitzar" la investidura de Puigdemont

Un cop s'ha fet efectiu que Torrent proposarà Puigdemont per ser investit, la direcció del partit del president ha demanat que el govern espanyol "no obstaculitzi la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat”. En la reunió de cada dilluns, l'executiva ha considerat que Puigdemont "és l'únic candidat que té garantida la majoria absoluta del Parlament" perquè aquesta és "la voluntat de la societat catalana" expressada el 21-D.

Així, el PDECat demana al govern de Rajoy que "accepti" la reunió de Torrent. "No hi ha cap norma que impedeixi la investidura de Puigdemont", afirmen en un comunicat.

ERC crida a investir Puigdemont i fer un "govern efectiu"

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha deixat clar que Carles Puigdemont "té tota la legitimitat per ser el president del país" i, en roda de premsa a la seu nacional del partit, ha fet una crida a treballar per "investir-lo però també per formar un govern efectiu de seguida".

Sobre la carta de Torrent a Rajoy, el portaveu republicà ha dit que suposa "l'obertura d'una via de diàleg i negociació" i confia que el president espanyol "s'avingui a seure amb el president del Parlament". El portaveu ha remarcat que els republicans mai renunciaran al diàleg però tampoc a defensar els drets polítics dels diputats ni la plasmació dels resultats del 21-D.

Després que el govern espanyol ja avancés que les "qüestions judicials no són competència" de Rajoy, Sabrià ha replicat que Torrent no vol "parlar de temes judicials sinó polítics". "Aquesta excusa no seria la resposta perquè el president de l'Estat i del Parlament no es veiessin en les pròximes hores o dies", ha afegit.

La carta del president del Parlament, Roger Torrent, a Mariano Rajoy
stats