Política 03/01/2020

Torra: "Mentre el Parlament no digui el contrari continuaré sent diputat i president"

El president compareix demà en un ple extraordinari per rebutjar la decisió de la JEC

Núria Orriols
3 min
Torra, amb el Govern al darrere, llegint la declaració institucional

Barcelona"Mentre el Parlament no digui el contrari continuaré sent diputat i president". Aquesta ha estat la reacció del president de la Generalitat, Quim Torra, a la decisió de la Junta Electoral Central d'apartar-lo del càrrec. En una compareixença extraordinària al Palau, acompanyat del Govern, ha anunciat que compareixerà demà al ple del Parlament per expressar el rebuig a la decisió de la Junta, que ha titllat de "cop d'estat" i de "155 sense passar pel Senat". "Un òrgan administratiu s'ha atribuït funcions que no li pertocaven", ha expressat Torra, acusant a l'Estat de "voler alterar la voluntat dels catalans per vies no democràtiques".

Fonts de Presidència argumenten que aquesta decisió xoca directament amb l'Estatut, que només preveu el cessament del president en cas de sentència ferma. Un supòsit que encara no es dona, ja que per ser-ho el Tribunal Suprem hauria de condemnar abans la condemna per desobediència del Tribunal de Justícia de Catalunya. "Ara és l'hora de reforçar les institucions, només la cambra catalana pot decidir qui és el president de la Generalitat", ha sentenciat.

En aquest sentit ha anunciat que presentarà tots els recursos disponibles contra la decisió de l'ens electoral, que ha titllat d'"il·legal". Fonts jurídiques aclareixen que es presentarà un recurs al Tribunal Suprem demanant mesures cautelars perquè s'aturi l'execució de l'acord de la JEC.

El consell executiu, reunit en sessió extraordinària aquest divendres

El president també ha denunciat la vulneració de drets d'Oriol Junqueras, a qui la JEC ha retirat també la condició d'eurodiputat en virtut de la llei electoral i malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. "És un altre atac gravíssim que demostra que vivim en una democràcia tan sols aparent. El vicepresident Junqueras hauria de ser ja lliure, com la resta de presos polítics, i exercint com a representant dels catalans a Brussel·les", ha dit el president.

El cap de l'executiu català ha fet una declaració institucional solemne després de reunir el Consell Executiu de forma extraordinària, que ha durat escassament mitja hora. La decisió de la JEC d'apartar Torra i també el líder d'ERC, Oriol Junqueras, d'eurodiputat arriba en un moment clau per la política espanyola: es produeix just després del pacte entre ERC i el PSOE i poques hores abans que comenci el debat d'investidura de Pedro Sánchez. De fet, demà l'executiva d'Esquerra té previst reunir-se de forma extraordinària per valorar els efectes de la decisió de la Junta i també ho farà el grup parlamentari de Junts per Catalunya.

El president Torra, saludant els concentrats a la porta de Palau. Al seu darrere, la pancarta dels presos

El president entrega la pancarta del llaç groc als manifestants

Mentre es produïa la reunió del consell executiu, s'han aplegat centenars de persones convocades per les entitats sobiranistes per protestar contra la inhabilitació del president. Un cop acabada la reunió del Govern i abans de la declaració institucional, Torra ha sortit a la plaça Sant Jaume per entregar el llaç groc que ha propiciat la seva inhabilitació als manifestants. Un gest simbòlic per agrair-los el suport.

Durant la manifestació, però, també hi ha hagut un altre fet que ha captat l’atenció dels manifestants cap a la façana del Palau de la Generalitat: s'ha retirat la bandera espanyola que oneja al costat de la senyera (només s'hi pot accedir des de dins) i després s'ha tornat a posar.

El palau de la Generalitat, amb la senyera però sense la bandera d'Espanya
stats