Política 23/10/2019

Torra: "Estaré especialment atent a les investigacions sobre els Mossos i a la depuració de responsabilitats"

Buch assegura que sempre es revisen les actuacions i mostra la seva "confiança absoluta" en el cos

Marc Toro / Anna Mascaró / Núria Orriols
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Parlament ha collat aquest dimecres el conseller d'Interior, Miquel Buch, pel paper dels Mossos d'Esquadra i les actuacions policials en els aldarulls que en els últims dies s'han produït a Catalunya. Buch ha rebut crítiques tant d'ERC com de la CUP, els comuns, el PSC i JxCat (que ha parlat d'"excessos" policials). De fet, la primera pregunta de la sessió de control al president de la Generalitat ha sigut del diputat dels anticapitalistes Vidal Aragonés, que ha interpel·lat Quim Torra per l'actuació policial de la setmana passada i li ha demanat "per què no cessa" el conseller d'Interior. "¿Vostè creu que a mi m'han agradat les actuacions?", ha dit el president, que ha assumit l'impuls d'una comissió d'investigació a la cambra catalana sobre tot el que ha passat. A més, ha recordat que ahir va demanar a Miquel Buch que s'iniciïn "totes les investigacions internes que no s'hagin ajustat els criteris establerts i expedients". "Estaré especialment atent a les investigacions [als Mossos] i a la depuració de totes les responsabilitats", ha assegurat, tot i que també ha recordat les marxes pacífiques i cíviques de la societat en resposta a la sentència.

Per la seva banda, el conseller ha defensat el cos policial i ha mostrat la seva "confiança absoluta" en els Mossos d'Esquadra. Ha insistit que els Mossos sempre "depuren responsabilitats" quan hi ha "males praxis" o davant l'actuació dels agents que "no s'ajusta als protocols o a la llei". Buch s'ha compromès directament a revisar l'actuació policial, però ha assegurat que ho fa sempre, i que una mostra d'això són els 514 agents "sancionats" en els últims deu anys. Responent al PSC, el conseller ha insistit, no obstant això, que Catalunya no només "té un problema d'ordre públic": "Els Mossos estan treballant per garantir la seguretat de tots els catalans i les catalanes, però el problema és polític", un problema que "se solucionaria si Pedro Sánchez es reunís amb Torra".

Amb tot, Buch ha expressat la seva predisposició a comparèixer en la comissió per donar "totes les explicacions". "El cos dels Mossos està sotmès a unes fiscalitzacions determinades, la del departament d’Interior, la del mateix cos i la d'aquesta cambra", ha recalcat.

Des del PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha recordat a Torra que els Mossos gaudeixen de "presumpció de professionalitat" i que el Govern hauria d'estar bolcat en la seva defensa. De fet, Iceta ha qüestionat la pertinença de la comissió d'investigació anunciada pel president de la Generalitat. "En les comissions d'investigació s'escateixen responsabilitats polítiques i no poden estar més clares: el conseller d'Interior i vostè mateix", ha subratllat.

stats