Política 10/01/2019

Forcadell: “Ni presó, ni exili, ni repressió ens aturaran”

L’expresidenta del Parlament, Pi-Sunyer i RCR Arquitectes reben la Medalla d’Or de la Generalitat

Xavi Tedó
2 min
El president Torra entregant el premi al marit de Forcadell, Bernat Pegueroles.

BarcelonaL’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada a Mas d’Enric, va sentenciar ahir que “ni la presó, ni l’exili, ni la repressió” frenaran la voluntat de democràcia i justícia que hi ha a Catalunya i que no s’està respectant, al seu parer, des de l’Estat. En una carta que va llegir el seu marit, Bernat Pegueroles, després de recollir de part seva la Medalla d’Or que la Generalitat li va concedir ahir, Forcadell va advertir que la judicialització del Procés no acabarà amb els anhels de llibertat de Catalunya.

“Malgrat totes les incerteses i les dificultats, tinguem per segur que no estem davant el final de res sinó en el principi de tot”, va exposar l’expresidenta, que es va mostrar convençuda que la voluntat sobiranista de Catalunya segueix intacta tot i la conjuntura repressiva actual. “Som davant d’un estat demofòbic que ha trepitjat els drets d’un poble i Catalunya ha donat com sempre una resposta cívica”, va subratllar l’expresidenta de la cambra catalana, que també va denunciar l’onada reaccionària que recorre Europa contra la immigració i la plaga de la violència masclista que no deixa d’inflar la xifra de “feminicidis”.

Pegueroles va recollir el premi enmig d’una gran ovació dels assistents, que es va allargar més d’un minut i que es va interrompre amb crits de “Llibertat, llibertat!”, i va admetre el sentiment agredolç del reconeixement. “Avui és un dia de contrastos perquè la Carme rep el reconeixement per lluitar per un projecte col·lectiu que és Catalunya, però també és un dia trist perquè no hauria d’estar empresonada”.

“Metàfora de la presó col·lectiva”

Durant la cloenda del solemne acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president Quim Torra va reivindicar la trajectòria de Forcadell, en presó preventiva des del març de l’any passat: “La seva situació de presó és una metàfora de la nostra presó col·lectiva”. Torra va denunciar que l’expresidenta de la cambra catalana està “vergonyosament empresonada” i va defensar que va realitzar “la seva feina amb pulcritud democràtica i guiada per una idea de llibertat en la qual considera que s’ha de reflectir Catalunya”. Torra va avisar que res ni ningú podrà aturar la voluntat de ser de Catalunya. “Els catalans serem allò que vulguem ser i podrem fer realitat els nostres somnis”, va assenyalar abans de remarcar que Catalunya acabarà exercint el dret a decidir. “Catalunya ha sobreviscut als seus il·lusos enterradors amb la llibertat, la cultura i el talent que guien el nostre país i sobre els quals es vol bastir la nova República”.

L’exmagistrat del TC i expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi-Sunyer, que va ser l’altre premiat juntament amb l’estudi RCR Arquitectes, va fer una crida a la classe política a materialitzar la República. “Els demano que culminin amb èxit el que vam començar, perquè no partim de zero. Hem bastit uns fonaments més sòlids que mai i ara caldrà molta intel·ligència política per assolir-ho”, ha conclòs el prestigiós jurista, destituït pel 155 i ara ja jubilat. Pi-Sunyer va mostrar la seva alegria pel premi, però no va amagar la seva “tristesa i indignació” per la presó i l’exili dels dirigents independentistes que van defensar uns ideals compartits per una àmplia part de la societat.

stats