Política 23/07/2020

Torra, sobre la revocació del 100.2 a Forcadell: "Ja sabíem que a l'Estat cap independentista pot trobar-hi justícia"

El govern espanyol avala la decisió del Suprem i diu que dona "seguretat jurídica"

Xavi Tedó
3 min
L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell arribant a Wad Ras dilluns passat després de tornar del voluntariat.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat amb enuig a la decisió del Tribunal Suprem de revocar el 100.2 de la presó de Mas d'Enric a Forcadell i obrir la porta a suspendre'l també per a la resta de presos polítics. "Que a l'estat espanyol cap independentista pot trobar-hi justícia, ja ho sabíem. Que Espanya no reconeixerà el dret a l'autodeterminació dels catalans, també. I aleshores? Aleshores tot depèn del salt col·lectiu conjunt de tot l'independentisme (institucions + societat civil)", ha escrit a Twitter. Precisament el president es va referir ahir a un nou referèndum com a "salt col·lectiu" tot i que avui no hi ha fet referència explícita.

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat que, per molts debats jurídics que es tinguin sobre la qüestió, no s’ha de perdre de vista "que tot això parteix de la base d’una sentència injusta per haver posat les urnes". En aquest sentit, ha emplaçat l'esquerra espanyola a moure's: "Si hi ha dirigents a l'Estat que creuen que no haurien de ser a la presó, que es posin les piles", ha dit abans d'apel·lar a sumar-se a la seva estratègia i treballar "junts" per l'amnistia dels presos, però també per permetre el retorn dels exiliats. "Més enllà del 100.2 o el tercer grau, que són qüestions que importen des del punt de vista humà, el conflicte només es resoldrà amb l'amnistia", ha insistit el vicepresident.

Al seu costat, en un acte a Sant Vicenç de Castellet, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha vinculat la decisió del Suprem a "un acte de venjança" i ha subratllat que totes les decisions preses per les juntes de tractament de les presons i pels funcionaris de Justícia estan basades en la llei i el reglament penitenciari. "Aquesta resolució s’adiu molt poc a un estat de dret, democràtic i social", ha afegit.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha mostrat "respecte absolut" a la decisió del Tribunal Suprem sobre els 100.2 dels presos de l'1-O i la denegació de la semillibertat de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Segons Campo, la interlocutòria de l'alt tribunal "explica moltes motivacions" i, com a "òrgan màxim de l'àmbit jurisdiccional", "estableix les pautes per les quals es poden regir aquestes actuacions" i "dona seguretat jurídica". "Això en un estat de dret sempre és necessari", ha dit Campo en una atenció als mitjans aquest dijous.

En la mateixa línia, s'ha expressat el president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha mostrat el seu respecte a la decisió del Tribunal Suprem de revocar el 100.2 a Forcadell: "Respectem totes les resolucions judicials i haguéssim acatat qualsevol dictamen", ha afirmat després de destacar, però, "els privilegis dels presos polítics" en relació amb la resta d'interns. També s'ha referit amb els mateix termes el secretari general del PP a Catalunya, Santiago Rodríguez, que ha dit que "sempre respecten les decisions judicials". Sigui com sigui, el dirigent popular ha destacat que es tracta d'una decisió que no té efectes ja que és una "etapa superada", tenint en compte que ara els presos polítics estan en tercer grau.

Des de la societat civil, l'ANC, entitat que va presidir Forcadell abans de fer el salt a la política institucional, ha denunciat que el Tribunal Suprem "continua aplicant venjança" de la mà de la Fiscalia i que la dirigent independentista pateix una "persecució política" per haver estat presidenta del Parlament i de l'Assemblea. "Ara volen reeducació ideològica? No és justícia. És persecució política per haver estat presidenta del Parlament i de l'Assemblea. Estem amb tu", ha afirmat l'entitat a través de Twitter.

stats