Política 26/06/2019

Torra es reafirma en trobar una "resposta de país" si hi ha condemna després de visitar els presos

El president insta Pedro Sánchez a obeir les recomanacions d'Amnistia Internacional i l'ONU

Núria Orriols / Maria Garcia
2 min
Torra visita els presos polítics a Lledoners / PERE TORDERA

Barcelona / Sant Joan de VilatorradaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dimecres a la tarda els set presos polítics que són a Lledoners, juntament amb el vicepresident Pere Aragonès i les conselleres Meritxell Budó i Ester Capella. Els encausats per l'1-O han arribat al migdia al centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada, després de més de dos dies de trasllat des de Soto del Real.

Just després, en la presentació del seu llibre 'Honorables: cartes d'una pàtria perduda' al barri del Poblenou de Barcelona, el president de la Generalitat s'ha reafirmat en donar una "resposta de país" si hi ha una condemna del Tribunal Suprem. El cap de l'executiu ha insistit que el "país s'ha d'implicar col·lectivament" en trobar una reacció, i ha afegit que, a parer seu, aquesta reacció ha d'estar basada en l'autodeterminació i avalada pel Parlament de Catalunya.

Torra ha fet un repàs dels vint personatges que reivindica al llibre, reeditat recentment per l'editorial Gregal, i ha remarcat la influència que ha tingut l'expresident Francesc Macià i Manuel Carrasco i Formiguera, membre d'Unió Democràtica afusellat pel franquisme, en la configuració del seu pensament polític. També ha posat en valor altres figures del segle XX pel seu "patriotisme": des d'Enric Prat de la Riba fins a Josep Trueta, passant per Josep Pla, Rafael Patxot, Carles Pi i Sunyer, Just Cabot i Eugeni Xammar. No s'ha oblidat tampoc de Lluís Nicolau d'Olwer, fundador d'Acció Catalana, el partit creat el 1922, en què, segons explica sempre Torra, li hauria agradat poder militar.

A la sortida de la presó de Lledoners, en una atenció als mitjans de comunicació, el president també ha lamentat que el fet que els dirigents continuïn a la presó i no en llibertat significa que a l'Estat "no hi ha justícia, sinó que hi ha venjança i escarment", i ha reclamat a Pedro Sánchez que faci cas de les organitzacions a favor dels drets humans com Amnistia Internacional o el grup de treball de l'ONU i que han demanat el seu alliberament. Torra també ha anunciat que pròximament visitarà també Carme Forcadell i Dolors Bassa.

stats