Política 10/08/2018

Torra s’obre a aparcar la República si Sánchez autoritza el referèndum

El president de la Generalitat assegura que l'executiu català està disposat a "parlar de tot"

Mireia Esteve
3 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

BarcelonaQuim Torra estaria disposat a deixar enrere el “mandat” de l’1-O si el govern espanyol posa sobre la taula un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. El president de la Generalitat va expressar aquest divendres en una entrevista a la cadena Russia Today que veu aquesta possibilitat com una proposta “raonable” per desencallar el conflicte català. Tot i la negativa fins ara de la Moncloa a acceptar un referèndum acordat, Torra posa una nova carta sobre la taula perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, reconsideri el seu no.

“El govern espanyol hauria de donar una resposta, perquè volem autodeterminar-nos. De fet, ens vam autodeterminar l’1 d’octubre, però podem negociar aquest referèndum i la declaració d’independència del 27 d’octubre”, va argumentar Torra en l’entrevista, conduïda per l’ex primer ministre escocès Alex Salmond. Sense deixar de reivindicar el valor de l’1-O, el president de la Generalitat creu que renunciar-hi a canvi d’un referèndum pactat pot ser una “solució” per desenrocar “políticament” la situació de Catalunya. De fet, acordar una consulta amb l’Estat torna a ser una de les prioritats del Govern per a aquesta legislatura, tal com van traslladar a la reunió bilateral entre Generalitat i Estat de fa pocs dies.

En aquest sentit, Torra celebra la predisposició del govern espanyol a començar un diàleg amb Catalunya, i valora com a positiva aquesta circumstància, però torna a demanar a l’executiu de Pedro Sánchez “fets” que demostrin que la seva acció de govern amb Catalunya és diferent de la de l’expresident espanyol Mariano Rajoy. “Hauríem de veure fets per part del govern espanyol”, va insistir ahir el cap de l’executiu català després de recordar que el Govern està disposat a “parlar de tot”. Tanmateix, va precisar que la llibertat dels presos polítics no ha de ser moneda de canvi de cap negociació. “D’alguna manera estaríem admetent que són a la presó per algun motiu”, va argumentar.

Fer passos per la República

Tot i la predisposició a deixar en un segon pla els resultats de l’1-O si s’aconsegueix un referèndum acordat, el Govern de moment no vol renunciar a continuar fent passos per tirar endavant la República. “La gent ha expressat el seu suport a la República Catalana i aquest és l’objectiu del nostre Govern, continuar endavant amb el que la gent ens demana que fem”, va argumentar Torra. Precisament, va tornar a apel·lar als resultats del 21-D per justificar el seu full de ruta: “Els votants van votar polítics que continuaven un procés que va començar fa cinc o sis anys”.

D’aquesta manera, i mentre no arriba aquest referèndum acordat, Torra és partidari que el Govern creï “moments” com el de l’1-O de l’any passat, que serveixin per fer passos endavant en la construcció de la República. La setmana passada, en una entrevista a l’ACN, el president parlava de tres moments: el judici del Procés, que molt probablement es farà aquesta tardor; les eleccions municipals del maig de l’any que ve, i un hipotètic avançament electoral dels comicis al Parlament, que podria ser provocat per la falta de suports per aprovar els pressupostos o pels mateixos judicis d’aquesta tardor. Sigui com sigui, Torra posa sobre la taula de Sánchez una nova proposta perquè s’obri a acceptar un referèndum que, segons l’executiu espanyol, no cap dins de la Constitució.

stats