Política 15/05/2019

Torra afirma que "no defallirà" en la defensa de drets i llibertats i que "pagarà el preu que calgui"

Carrega contra els membres de la JEC i els acusa de "parcialitat" amb l'independentisme

Núria Orriols
2 min
Torra avui al Palau de la Generalitat

BarcelonaDesprés de declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per una querella de desobediència, el president, Quim Torra, ha ofert una compareixença de premsa al Palau de la Generalitat per refermar-se en la "defensa dels drets i llibertats". Torra ha explicat que en la declaració davant el jutge instructor ha assegurat que les ordres de la Junta Electoral Central sobre la retirada dels llaços grocs de tots els edificis públics eren "inaplicables", i que els seus membres actuen amb "parcialitat" davant les forces independentistes.

"En defensa dels drets civils i les llibertats democràtiques em trobareu a la primera línia fins a les últimes conseqüències", ha explicat Torra al Palau de la Generalitat, afegint: "El president no pot defallir mai en la conquesta de drets i llibertats i que si la democràcia espanyola no aguanta, pagaré el preu que calgui". També ha dit que el llaç groc no és un símbol de partit sinó de democràcia i de justícia, i que per això el va mantenir, malgrat l'ordre de la JEC, al balcó del Palau –després va retirar la pancarta i la va substituir per una que reclama llibertat d'expressió–. “L’Estat ha de parar d’utilitzar els instruments al seu abast per reprimir”, ha assegurat.

El president també ha criticat la Junta per la seva composició. “La JEC actua amb parcialitat davant els independentistes. Són prou coneguts els comentaris i posicionaments d’alguns membres de la Junta contra l’independentisme i els seus candidats”, ha afirmat. Torra ha posat noms: Andrés Betancor i Carlos Vidal, a qui JxCat ha interposat una querella per la seva decisió d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions europees, una resolució que van acabar revocant els tribunals de justícia.

Torra també ha defensat al TSJC que la JEC no era competent per donar l'ordre de retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics. A parer del president, ho havia de decidir la Junta Electoral Provincial i per això, ha dit, no hi ha base de delicte de desobediència.

Torra ha declinat respondre a l'acusació popular, el partit d'extrema dreta Vox, per "decència democràtica".

stats