Política 07/08/2020

Torra exigeix la nul·litat del judici de l'1-O després del revés de la justícia belga al Suprem

Demana l'alliberament dels presos i exiliats i l'amnistia per a tots els represaliats

G.p. / A.m. / P.r.
2 min
Vueling anul·la el vol de Torra pel temporal i no podrà assistir a la presentació del moviment de Puigdemont

BarcelonaL'independentisme en bloc ha sortit aquest divendres a celebrar la decisió de la justícia belga de rebutjar l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. Després que el jutge de primera instància de Brussel·les hagi considerat que el Tribunal Suprem no era competent per demanar l'euroordre, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit la nul·litat "del judici farsa" i l'alliberament dels presos i exiliats, així com l'amnistia per a tots els represaliats.

Aprofitant la seva intervenció al Parlament amb motiu del ple monogràfic sobre la monarquia que ell mateix havia sol·licitat, Torra ha dedicat les primeres paraules a celebrar les notícies arribades des de Bèlgica, que ha considerat "excel·lents". Segons Torra, en el moment que la justícia belga afirma que el Suprem no és competent per jutjar Puig, tampoc ho és per jutjar cap altre dels dirigents independentistes.

"El Suprem no era l'òrgan ni competent ni legítim", ha destacat Torra, que ha lamentat que "l'única forma de trobar justícia" sigui anar a Europa, que, ha subratllat, "ha posat al descobert una vegada més" la debilitat de la causa contra els líders independentistes al Suprem. Als passadissos del Parlament, el diputat Josep Costa, que ha format part de l'equip de juristes que van treballar en l'argumentació de la defensa, ha considerat una "gran victòria" la decisió de la justícia belga: "Fa tres anys que expliquem allò que avui el tribunal ha ratificat", ha dit, i ha insistit que "decidir que un tribunal no competent porti una causa és una estratègia per fer causes polítiques". Al seu costat, la líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha insistit que l'"amnistia és la única resposta que pot donar el govern espanyol si es pot dir progressista".

Puigdemont celebra la decisió

Ara caldrà veure si la decisió sobre Lluís Puig marca el camí de les futures resolucions que pugui prendre Bèlgica sobre la resta d'exiliats. L'expresident Carles Puigdemont, de moment, s'ha felicitat en un missatge a Twitter per la denegació de l'extradició de Puig per part de la justícia belga. Per a l'expresident, la decisió belga demostra que "al Regne d'Espanya no es respecten drets fonamentals" i que "el Suprem no és competent" per jutjar-los.

Des d'ERC, el coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també s'ha congratulat per la decisió de la justícia belga, que ha interpretat com "un nou revés judicial al Suprem".

En declaracions al Parlament, el portaveu del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha celebrat la decisió de la justícia belga. "El que no guanyem als tribunals espanyols ho guanyem fora", ha assegurat. "Ha quedat clar que el Suprem no era competent", ha expressat, insistint que la "victòria" també és "política" perquè "l'argumentació de la defensa era molt clara, parlava de presos i exiliats polítics i això ha quedat recollit".

stats