Política 29/07/2019

Torra afirma que no pagarà la multa de 5.500 euros per defensar els presos i criticar el 155 durant la campanya

Assegura que recorrerà la sanció de la JEC i defensa que la "llibertat d'expressió està en qüestió"

Marc Toro
3 min
Torra es nega a pagar 8.500 euros a la Junta Electoral

BarcelonaQuim Torra està disposat a mantenir el pols amb la Junta Electoral Central (JEC). El president de la Generalitat va avisar dilluns que no tenia cap intenció de pagar els 8.500 euros en multes que li imposa l’òrgan estatal per haver utilitzat edificis públics i mitjans institucionals per denunciar la repressió durant la campanya del 28 d’abril. Després que l’administració electoral va anunciar ahir aquestes sancions, Torra va confirmar que les recorreria, i va afegir: “Ja els aviso que no penso pagar”. Qualificant la JEC d’òrgan “censor, repressor i polititzat”, el cap de l’executiu va deixar clar: “Sempre que es castigui la llibertat d’expressió, la tornarem a exercir”.

Els 8.500 euros que se li imposen són la suma de tres multes: una de 3.000 euros per haver-se negat a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya de les eleccions generals; una altra de 3.000 pel missatge institucional amb motiu de la diada de Sant Jordi -cinc dies abans de les eleccions-, en què criticava la “repressió del Regne d’Espanya” i lamentava la situació dels “presos polítics i exiliats”; i la tercera, de 2.500 euros, per haver enviat un missatge electrònic als funcionaris aquell mateix dia en què qualificava l’article 155 de la Constitució de “nefast” per a Catalunya.

En el cas dels llaços als edificis públics -qüestió per la qual Torra ja té oberta una causa per desobediència-, la JEC desestima les al·legacions del president i li retreu que s’empari en la “llibertat d’expressió” per convertir “les façanes dels edificis de la Generalitat” en un “aparador publicitari privilegiat” de determinades formacions. Considera, així, que els llaços són un “símbol partidista” i que la seva exhibició va trencar el “deure de neutralitat” dels poders públics durant la campanya. La falta de “neutralitat institucional” és també l’argument al qual s’agafa l’administració electoral per imposar les altres dues multes a Torra, i dona la raó així als recursos que van interposar Cs i el PSC després de la diada de Sant Jordi. Una festivitat, destaca la JEC, que no pot ser una “excusa” per no ser “imparcial”.

L’òrgan estatal considera que les crítiques que el president va llançar llavors a la intervenció de l’autonomia, o el fet que es referís a “l’absència del president Puigdemont i dels consellers [...] que són a l’exili o la presó”, comporten “una descripció de la realitat que és valorativa i amb connotacions partidistes”. “Afavoreix la versió del procés separatista propugnada per algunes formacions”, argumenta, i afegeix que el que Torra qualifica de “nefast” -el 155- podria ser “òptim” o “inevitable” per uns altres partits. La Junta Electoral veu un agreujant en el cas del missatge que va fer arribar als treballadors de la Generalitat, pel fet que es dirigís “als qui es troben en una situació de dependència administrativa” del cap del Govern.

La Generalitat disposa de dos mesos per recórrer les multes de la JEC, que també ha desestimat la recusació que Torra havia presentat contra quatre vocals de l’òrgan. I el president, que ahir es va refermar en les declaracions per les quals és sancionat -ara fora de període electoral-, va assegurar que, sigui quina sigui la resposta, no acatarà.

La JEC també nega l’acta a Junqueras

La Junta Electoral Central (JEC) no emprendrà cap acció per contradir el veto del Tribunal Suprem a Oriol Junqueras per recollir l’acta d’eurodiputat. L’administració electoral desestima la petició que li havia fet el líder d’ERC i estableix que “la situació processal de l’interessat” fa que s’hagi de regir pel que resolgui la sala que l’està jutjant. El tribunal del judici de l’1-O, presidit per Manuel Marchena, es va oposar el juny a concedir a Junqueras un permís per sortir de la presó i prometre la Constitució davant la JEC, pas previ a assumir la condició d’eurodiputat. L’òrgan argumenta ara que “no pot adoptar cap mesura que pugui interferir o menyscabar les referides resolucions judicials”, tal com li havia demanat el dirigent republicà.

stats