Política 26/02/2020

Torra i Sánchez pacten reunir mensualment la taula de diàleg

La primera cimera ha durat gairebé tres hores i els dos governs han fet un comunicat conjunt

Mariona Ferrer / Quim Bertomeu
5 min
Quim Torra i Pedro Sánchez amb els altres participants de la taula de diàleg

MadridLa taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol té futur, incert, però futur al capdavall. Això és el que s'ha desprès de la primera reunió d'aquesta taula que s'ha celebrat aquest dimecres a la Moncloa. La primera prova i la més important és que el dos governs han pactat un comunicat conjunt. En ell es comprometen a reunir aquesta taula "mensualment" i a fer-ho de manera alternativa entre Barcelona i Madrid. La pròxima trobada serà a la capital catalana el proper mes de març però sense els presidents i vicepresidents, que només la trepitjaran quan calgui ratificar acords polítics. "El clima ha estat fantàstic, millor del que ens esperàvem", resumia un ministre després de la reunió. Era un sentiment, amb menys eufòria, compartit pel govern català.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha confirmat uns minuts després en roda de premsa el to del comunicat. Ha insistit en que entre els dos executius segueix havent-hi "distància" i "discrepància" i que el govern espanyol segueix sense comprar, ni de lluny, ni l'autodeterminació ni l'amnistia, però ha celebrat que entre les parets de la Moncloa hi ha hagut un "debat honest i franc" on s'ha pogut parlar de tot. Del comunicat hi ha un altre detall remarcable: ni rastre de la paraula 'mediador'. Torra ha justificat que durant la reunió sí que ha defensat la "conveniència" de que n'hi hagi un per evitar "distorsions en el debat". No ha aclarit si el mediador és condició sine qua non de cara a que es confirmi definitivament la reunió del març, però ha deixat una frase que el lliga al diàleg en qualsevol dels escenaris: "Nosaltres no ens aixecarem de la taula".

Els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra encaixant les mans abans de la reunió de la taula de diàleg.

La delegació catalana, formada per representants de JxCat i ERC, arribava a la trobada entre recels mutus d'aquest dos partits. Aquest dimecres, però, la sensació també ha sigut d'una certa treva. Fonts republicanes consultades per l'ARA també feien un balanç positiu de la reunió perquè "és el primer pas en la línia d'obrir una via de diàleg". I aprofitaven per treure pit, recordant que la taula és una aposta originària d'ERC: "Malgrat que semblava gairebé impossible, hem arrancat".

Des del govern espanyol també s'ha recalcat que es tracta d'un "primer pas molt important" per encarar el diàleg, si bé s'ha tornat a constatar que les delegacions estan a les "antípodes", tancant la porta a "posicions maximalistes" com el dret a l'autodeterminació i tornant a posar sobre la taula la necessitat de buscar "fórmules imaginatives que permeti superar el binomi sí o no" per resoldre l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.

La principal conclusió és que el govern català i l'espanyol s'han donat una nova oportunitat per dialogar i buscar un "acord" -diu textualment el comunicat- per resoldre el conflicte polític català, però que es manté la mateixa incògnita que a l'entrada de la reunió. Si la banda catalana veu ineludible l'autodeterminació i la banda espanyola la nega d'arrel, ¿quin és el punt mig que permeti pensar que un acord és possible? La pregunta tampoc avui ha obtingut resposta. Sí que han pactat que "qualsevol acord que s'adopti" es formularà en el marc de la seguretat jurídica". Això sí que es l'únic punt mig visible entre les dues parts: Moncloa no aconsegueix fer referència a la Constitució o a la llei -com volia, segons fonts de la delegació catalana-, però aconsegueix una mínima referència a que hi hagi "seguretat jurídica".

Imatge dels integrants de la taula de diàleg.

La primera prova: el sostre de despesa

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, però, ha destacat una altra diferència important respecte el futur de les negociacions: mentre que Torra ha deslligat la taula de la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, la Moncloa ha insistit que sense comptes serà difícil que tirin endavant futurs acords. Al seu parer, sense aquest "vehicle" no podrà avançar la comissió bilateral, que es convocarà "les pròximes setmanes", ni tampoc en la mateixa taula de diàleg si hi ha acords que tenen "implicacions econòmiques". Amb tot, la convocatòria de la comissió bilateral aconsegueix un dels objectius de Torra: desvincular el debat sectorial de la taula de diàleg, on s'abordarà el conflicte polític.

La primera prova de foc d'aquest diàleg es viurà demà mateix al Congrés amb la votació del sostre de despesa, el primer pas per a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat per aquest 2020. Tant el govern espanyol com Generalitat ho han volgut desvincular de les negociacions de la taula de diàleg, però des de la Moncloa insisteixen que és un baròmetre clau per saber el rumb de les negociacions. Montero s'ha mostrat confiada que tirarà endavant.

Sigui com sigui, l'aprovació del sostre de despesa no és garantia sine qua non de l'aval als pressupostos. El desembre del 2018, el PDECat i ERC van decidir fer un gest amb Sánchez i avalar justament aquest tràmit. Però al cap de pocs mesos, el seu 'no' als pressupostos va abocar a Espanya a les eleccions generals de l'abril del 2019.

Amb un PP tancat en banda abraçant a Vox, Sánchez necessita sí o sí a ERC per a aquest tràmit. Gènova ha respost al comunicat de la taula de diàleg amb un altre comunicat assegurant que garantiran als espanyols que "totes les cessions de Sánchez a l'independentisme quedin en paper mullat".

Una escenografia calculada

La primera taula de diàleg ha sigut de gairebé tres hores i s'ha convertit en una trobada de detalls. El primer, que Torra ha comparegut des de la sala de premsa de la Moncloa, un fet que no passava des del febrer del 2012, després d'una reunió que van mantenir els llavors presidents espanyol i català, Mariano Rajoy i Artur Mas. En aquest cas se li ha preparat la sala reservada només per als membres del govern espanyol, el líder de l'oposició -la setmana passada hi va parlar Pablo Casado- i per a les compareixences conjuntes de Sánchez amb mandataris estrangers.

L'escenografia s'ha calculat al mil·límetre des del primer moment. Les dues delegacions, la catalana i l'espanyola, han passejat juntes pels jardins de la Moncloa, barrejades i parlant distesament. Un cop dins, la taula on s'han assegut tenia una finestra oberta expressament per deixar veure un ametller florit –potser abans d'hora, però el temps a Madrid és primaveral–. "El clima molt bé, ara el que cal resoldre és el problema", resumia un ministre. Només el temps dirà si el diàleg entre la Generalitat i l'Estat floreix o es floreix, i si el bon to d'avui també és una primavera més fictícia que vertadera. Però avui tothom ha fet un esforç perquè sembli que el diàleg té una oportunitat real.

stats