Política 13/06/2019

Torra, després del judici al Procés: "Ho tornarem a fer, esclar que sí"

Respon a ERC que la "unitat estratègica" passa per governs independentistes als municipis

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
Quim Torra aquest matí

BarcelonaL'endemà que el judici sobre el referèndum de l'1 d'octubre hagi quedat vist per a sentència, el president de la Generalitat, Quim Torra, en seu parlamentària, ha fet seves les paraules del líder d'Òmnium, Jordi Cuixart: "Ho tornarem a fer, esclar que sí". D'aquesta manera, el cap de l'executiu, en resposta a una pregunta d'ERC, ha fet una crida a refer la "unitat estratègica" per "anar cap a la independència". Un camí que ha dit que passa perquè hi hagi "governs i alcaldes" independentistes als municipis, ara que en algunes localitats Esquerra està negociant amb el PSC i la CUP per desbancar de l'alcaldia JxCat.

Per a Torra, els al·legats finals d'ahir dels presos polítics van ser una "barreja d'emoció i dignitat" que es "mereixen el qualificatiu d'històrics". "Els recordarem durant molt temps", ha afirmat, i ha titllat d'"ignominiós" el judici al Procés. També s'ha mostrat convençut que als tribunals europeus els acusats obtindran la raó.

També Ciutadans ha preguntat al president sobre si pretén tornar a obrir un conflicte amb l'Estat. "Què no entén de la frase «Ho tornarem a fer»?", ha dit el president, fent una anàlisi lèxica del que implica aquesta declaració en relació a un nou embat amb l'Estat. "Veig que va estar més atén a les classes de llengua que a les de dret", ha reblat el cap de files de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

S'ha enganxat a l'anàlisi gramatical el líder del PSC, Miquel Iceta, tot i que ha preferit parlar del significat de les paraules. "Vostè diu ho tornarem a fer. Què vol dir «ho»?", ha preguntat al president. "Vol dir saltar-se la llei, trepitjar els drets de la meitat dels catalans i els de l'oposició? Quan han volgut agafar dreceres inexistents hem pres mal tots", ha conclòs.

De la seva banda, Carrizosa ha apuntat que Torra vol fer un altre "cop d'estat" i li ha retret que segueixi "tossut" a portar "Catalunya a l'abisme". "Deixin de dividir, de mentir, d'amenaçar tots els catalans", ha sentenciat Carrizosa, i li ha demanat que digui si acatarà o no la Constitució. Per a Carrizosa, sembla que Torra "estigui demanant a crits" que s'apliqui l'article 155 altre cop. "Jo em dec a aquest Parlament de Catalunya, que és on rau la sobirania del poble de Catalunya", ha conclòs el cap de l'executiu sobre si respectarà o no la carta magna.

stats