Política 05/06/2019

Torra demanarà una reunió urgent a Pedro Sánchez per parlar de la "repressió"

El president afirma que buscarà una resposta a la sentència en una ronda de consultes amb els partits independentistes

Ara
2 min
El president Torra anuncia per carta al ministre Zoido que visitarà els presos aquest divendres

BarcelonaDiumenge passat va fer un any que els 13 consellers del Govern de Quim Torra van prendre possessió del càrrec i es va aixecar el 155. El president ha fet balanç d'aquest primer any de mandat en una entrevista a 'Els Matins de TV3', en què ha criticat amb duresa la repressió als presos polítics i ha anunciat que aquesta tarda demanarà una "reunió urgent amb Pedro Sánchez" per parlar-ne. "L'Advocacia de l'Estat ha presentat un escrit inacceptable, i depèn del PSOE", ha lamentat: "Ha dit el mateix que Vox".

Poques hores després, el cap del Govern ha enviat una carta Sánchez, per demanar-li una reunió "amb caràcter d'urgència". En la missiva, però, no es refereix a la repressió i es limita a argumentar que vol parlar amb el líder socialista, un cop conclòs el cicle electoral, per tractar "les qüestions més urgents i transcendents d'acord amb els mandats" de les urnes a Catalunya i l'Estat. "Els afers que ocupen els nostres governs són més candents que mai", afegeix, convençut que la reunió és "d''interès comú".

Al llarg de l'entrevista a TV3, Torra ha insistit que la Fiscalia "acaba de dir al Govern que som una organització criminal, proposant penes de 70 anys de presó per a tots els companys". "Tenim una resolució de l'ONU que està demanant la immediata posada en llibertat dels companys", ha insistit. Conscient que el que es derivi de la sentència marcarà el rumb de l'independentisme, Torra ha insistit en elaborar una "resposta democràtica basada en el dret d'autodeterminació" en cas que la sentència no sigui l'absolució. Amb tot, ha evitat concretar quina seria aquesta proposta. "He iniciat una ronda de contactes i escoltarem propostes", ha asseverat.

El president, que en el seu discurs d'investidura va definir el seu Govern com a "provisional", ha negat avui sentir-se un president provisional. "Mai he parlat d'interinatge", ha dit: "El que sí que hi ha és una situació anòmala amb companys a la presó i a l'exili". "Em considero i ens considerem successors de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i ho hem d'explicar", ha asseverat. Torra ha evitat pronunciar-se també sobre la possibilitat de convocar eleccions. Amb tot, ha recalcat que "aquesta decisió correspon únicament al president".

Carta de Torra a Sánchez per demanar una reunió urgent
stats