Política 10/02/2019

Torra afirma que el "fracàs estrepitós" de la marxa a Madrid ha de fer "recapacitar" el PSOE per reprendre el diàleg

Abordarà demà amb JxCat i el PDECat l'estratègia a seguir en el debat de pressupostos i el judici

Núria Orriols
3 min
Torra i Sánchez a les portes de la Moncloa abans d’iniciar la seva primera trobada institucional, al juliol.

BarcelonaMalgrat el trencament de negociacions entre la Moncloa i la Generalitat divendres, el president, Quim Torra, manté la mà estesa al diàleg i ha demanat al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que "assumeixi riscos" i reprengui la negociació amb el govern català. A través de Twitter ha considerat que "el fracàs estrepitós de la manifestació a Madrid hauria de fer recapacitar el PSOE".

"L’esperem a la taula del diàleg. Nosaltres hi anirem a parlar del dret d'autodeterminació de Catalunya, que és el consens del 80% de la societat catalana", ha dit a les xarxes.

També l'expresident Carles Puigdemont ha reaccionat des de Twitter. Ha dit que "l'amenaça ultra era una fantasia" i ha demanat "coratge" a Sánchez. "Relatem?", ha dit ironitzant sobre el nomenament del relator que ha generat tanta crispació a Madrid.

Quim Torra té previst abordar demà dilluns a primera hora amb JxCat, el PDECat i membres de la Crida el debat sobre els pressupostos de l'Estat, a poques hores de l'inici del judici de l'1-O i el debat al Congrés sobre els comptes. Serà una reunió similar a la de dijous passat al Parlament i en la que es va decidir anunciar, per part del Partit Demòcrata, la presentació de l'esmena a la totalitat als pressupostos.

En una entrevista a 'El Punt Avui', Torra ha insistit que les condicions dels independentistes per aixecar el veto als pressupostos, que es sotmetran al debat a la totalitat al Congrés dimarts i dimecres, és que hi hagi una mesa de negociació entre partits catalans i espanyols, que s'acordi la figura del relator i que el PSOE accepti que JxCat i ERC puguin abordar l'autodeterminació.

"Si realment Sánchez és un home resistent, que ho demostri. Ell ja és un home que ha arriscat molt, nosaltres també estem arriscant. És un procés de diàleg molt complex, però nosaltres hi estem disposats", ha dit, d'altra banda, el president

El president també confia que el PSOE mantingui el diàleg encara que aquesta setmana, si es manté el desacord, els pressupostos caiguin al Congrés dels Diputats. "Seria trist", ha asseverat, que la política per resoldre el conflicte a Catalunya depengui dels comptes -ha afirmat Torra-.

Per al president, la manifestació que PP i Cs van convocar per aquest diumenge -que ha reunit 45.000 persones a Madrid- en contra de la seva política amb Catalunya, han provocat una "reculada" del PSOE en les negociacions. Així, ha atribuït "el canvi d'actitud" de la Moncloa al "terrible aixecament dialèctic" de PP, Cs i Vox.

En aquest sentit el cap de l'executiu català interpreta que "malauradament el PSOE es deixa arrossegar una altra vegada per la línia més dura". "Se li revolta una part del PSOE i comencen a cedir, torno a demanar-li valentia, coratge i assumir riscos", ha dit.

El govern espanyol diu que el plantejament del Govern "no és assumible"

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, en declaracions a TV3 recollides per l'ACN, ha demanat a la Generalitat que "no faci monòlegs" i ha considerat que "plantejar qüestions que se sap que per l'altra part són inassumibles [en al·lusió a l'autodeterminació] perquè estan fora de la llei no és apostar veritablement pel diàleg". La ministra ha considerat que davant d'aquest "entrebanc" cal "aturar-nos, pensar i reprendre el diàleg". Meritxell Batet va fer aquestes declaracions aquest dissabte al vespre des de Vielha, on va donar suport al candidat d'Unitat d'Aran a les eleccions al Consell General del mes de maig.

També el president espanyol, Pedro Sánchez, des de Santander, ha demanat als independentistes que aparquin l'autodeterminació. "La democràcia no és cara o creu. És convivència", ha afirmat.

Divendres, la Moncloa i la Generalitat van trencar negociacions divendres, ja que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va donar un ultimàtum als independentistes. A parer seu, el dret a l'autodeterminació ha de quedar aparcat.

Per la seva banda, el líder socialista, Miquel Iceta, ha assegurat, en declaracions des de Tarragona recollides per l'ACN, que el diàleg és de "valents" i que escapar-se'n és un acte de "covardia". "En aquest país i a Espanya hi ha massa covards", ha reblat el líder socialista en l'acte de presentació dels alcaldables del Camp de Tarragona celebrat aquest diumenge. En aquest sentit, ha criticat que els partits independentistes posin com a condició el dret a l'autodeterminació per asseure's a negociar.

Iceta ha insistit en l'oferta de diàleg en el marc de la legalitat i ha reiterat l'oferta per millorar l'autogovern i el finançament, així com una reforma federal de l'estat espanyol. "Som conscients que necessitem àmplies majories i consensos, no hi ha dreceres perquè els altres camins ens han portat el fracàs de la política i a un judici", ha asseverat.

stats