Política 31/07/2020

Torra planta la conferència de presidents autonòmics, a la qual sí que hi ha assistit Urkullu

El govern basc i la Moncloa han pactat l'objectiu de dèficit i d'endeutament d'Euskadi a última hora

N. Orriols
4 min
El lehendakari, Íñigo Urkullu, en la seva arribada a la reunió de presidents autonòmics a San Millán de la Cogolla (La Rioja)

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'únic absent en la conferència de presidents autonòmics que s'ha celebrat aquest divendres a San Millán de la Cogolla (La Rioja), després que el lehendakari, Íñigo Urkullu, hagi canviat d'opinió i hagi assistit finalment a la trobada. El govern basc i la Moncloa han acordat a última hora l'objectiu de dèficit d'Euskadi -2,6%- i d'endeutament -15,9%-, i precisament això és el que sol·licitava Urkullu com a condició per acudir a la reunió.

Torra ha remès una carta aquest dijous al president espanyol, Pedro Sánchez, per comunicar-li que no assistirà a la conferència de presidents prevista per a aquest divendres a la Rioja. La trobada havia d'abordar la situació de la pandèmia a Espanya i la Moncloa havia d'exposar l'acord sobre els fons europeus de reconstrucció. En lloc d'assistir a la conferència de presidents, Torra demana al cap de l'executiu espanyol una reunió bilateral entre ells i els respectius governs la setmana que ve.

"Si bé la matèria de la reunió és del meu interès, la forma que heu volgut donar-li i la situació actual de la pandèmia a Catalunya em desaconsellen ser-hi", expressa en la missiva. El president recorda que va demanar participar-hi de telemàticament per la situació sanitària a Catalunya, on el Govern ha recomanat no fer desplaçaments innecessaris.

Per al president, la reunió havia de tenir una preparació prèvia que no ha existit: ni el vicepresident ni la consellera de Presidència han pogut negociar, diu Torra, amb els ministeris sobre els continguts que es tractaran a la trobada. En aquest sentit, recrimina a Pedro Sánchez les videoconferències de cada diumenge durant la vigència de l'estat d'alarma, en què les comunitats autònomes ja s'ho trobaven, segons ell, tot cuinat i decidit. "Es tractava d'unes reunions ben poc útils perquè se'ns hi anunciava un seguit de decisions preses i anunciades públicament el dia abans, sense cap possibilitat de dialogar ni de pactar cap canvi", afirma en la carta. "La relació entre el govern de Catalunya i el govern d'Espanya ha de ser bilateral", adverteix.

Per tot això considera que no es tracta d'una trobada per debatre i acordar el funcionament dels fons europeus ni el suport econòmic ni el seu repartiment. "Ara és moment de treballar i no de fer-se fotografies", sentencia Torra a la carta.

Dijous el president espanyol va escriure tant a Torra com a Urkullu perquè assistissin presencialment a la trobada, ja que tots dos havien sol·licitat fer-ho a distància. A parer del líder de PSOE, és una reunió clau en què informarà de l'acord europeu per a la reconstrucció i a la qual també assistirà el rei Felip VI. La presència del monarca, de fet, també és criticada per Torra: "No compartim que s'utilitzi una qüestió tan important i greu com la crisi sanitària per implicar la casa reial espanyola, que avui està més qüestionada que mai".

Felip VI en el discurs de la Pasqua Militar

Per al president, el que hauria de fer el govern espanyol i "tots els demòcrates" és investigar la monarquia per les informacions publicades i que es "depurin responsabilitats". "No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tanta gent del país", sentencia, i recorda que la figura del monarca ha estat reprovada pel Parlament de Catalunya.

Pla econòmic

El cap de l'executiu també aprofita l'ocasió per recordar-li que no ha rebut resposta a diverses propostes econòmiques que ha posat sobre la taula, com la de demanar un crèdit al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) en nom de Catalunya.

Alhora, li adjunta a la carta el pla econòmic i de reactivació que va presentar el Govern el 21 de juliol, en què va comprometre's a una inversió de 2.400 milions anuals fins al 2032. Uns diners que, en gran part, haurien de provenir dels fons europeus per a la reconstrucció que repartirà Madrid.

Iceta: "No és moment de confrontar"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat la decisió del president de la Generalitat, Quim Torra, de no anar a la conferència de presidents autonòmics divendres a la Rioja com una "decisió equivocada". "La crisi de la covid-19 i el millor aprofitament dels fons europeus exigeixen grans acords. No és moment de confrontar, sinó de cooperar per defensar millor els interessos de Catalunya", ha defensat Iceta en un missatge a través del seu compte de Twitter.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha avançat als mitjans que demanarà per escrit una reunió a Torra amb tots els grups de l'oposició perquè doni explicacions sobre la gestió de la pandèmia. Carrizosa ha lamentat el que considera una "fugida" de Torra de la conferència de presidents autonòmics, i ha insistit en què "rectifiqui". "Aquesta actitud és molt irresponsable i desfavorable pels interessos dels catalans", ha assegurat: "Sembla que vulgui ocultar que la seva gestió és nul·la".

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha afirmat avui que entén que el president del Govern hagi decidit no anar a la conferència i ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a acceptar la trobada que li demana Torra. En una entrevista a l'ACN, Albiach ha dit que tenint en compte que la majoria dels rebrots a l'Estat s'estan produïnt a Catalunya i a l'Aragó, "aquesta vegada i sense que serveixi de precedent" entén el posicionament del cap de l'executiu i els ha emplaçat a trobar la manera que es pugui produir aquesta trobada, sigui telemàticament o en una altra data.

I és que la líder dels comuns remarca la importància de la conferència de presidents que tindrà lloc aquest divendres a la Rioja, on es parlarà de com es destinen els recursos d'Europa. "No pot ser que quedi buida aquella cadira i que Catalunya no pugui participar en la gestió col·laborativa d'aquest fons", ha apuntat Albiach, que ha recordat que el país s'enfrontarà ara a una gran crisi davant de la qual Catalunya "necessita aquests diners com aigua de maig".

stats