Política 19/10/2019

Torra reclama a Sánchez obrir un diàleg de "forma immediata" per resoldre el conflicte amb Catalunya

Insta la Policia Nacional a actuar amb "proporcionalitat" i afirma que "cap violència" representa l'independentisme

Núria Orriols
3 min
Torra reclama a Sánchez a obrir un diàleg de "forma immediata" per resoldre el conflicte amb Catalunya

BarcelonaEl president Quim Torra ha fet una crida aquest dissabte al president espanyol, Pedro Sánchez, a "fixar data i hora" per una reunió i obrir un "diàleg de forma immediata" per resoldre el conflicte amb Catalunya. Una taula que, segons Torra, ha de ser "sense condicions" i amb l'objectiu de trobar una "sortida política" a la situació. Alhora, el vicepresident, Pere Aragonès, ha instat la Policia Nacional a actuar amb "criteris de proporcionalitat" i a seguir els protocols fixats pel Parlament i el Síndic de Greuges, que prohibeixen les pilotes de goma.

Aragonès ha denunciat la manca de diàleg del govern espanyol i ha carregat contra la sentència del Procés, que ha provocat una "gran indignació" a la societat catalana. "Fa temps que demanem una reunió amb Pedro Sánchez i ell només envia el ministre de l'Interior", ha considerat. "Fa molt de temps que demanem un procés de negociació per a una resolució política del conflicte. Avui és més urgent que mai", ha afegit el president de la Generalitat, en una compareixença institucional en què el Govern no ha acceptat preguntes dels periodistes.

Torra ha destacat la confluència de Marxes per la Llibertat a Barcelona i el seu caràcter cívic i pacífic. Sense referir-se concretament als aldarulls que hi va haver ahir a última hora a les principals capitals del país, el president ha afirmat que "cap violència" representa el moviment independentista. "Ens representa la democràtica i l'exercici de drets i llibertats", ha asseverat. També ha enviat un agraïment a les mobilitzacions de suport que s'estan fent a Catalunya a arreu de l'Estat.

De cara a les properes mobilitzacions, Torra també ha demanat "responsabilitat" a la ciutadania.

Torra reclama a Sánchez a obrir un diàleg de "forma immediata" per resoldre el conflicte amb Catalunya

El president ha convocat els alcaldes de Tarragona, Lleida i l'alcaldessa de Girona –Pau Ricomà, Miquel Pueyo i Marta Madrenas– per abordar la situació de crisi arran de les protestes contra la sentència del Procés. S'han trobat al Palau de la Generalitat després de la reunió de gabinet de crisi, també encapçalada pel vicepresident Pere Aragonès, amb els conselleres Meritxell Budó, Alba Vergés i Ester Capella. La trobada s'ha fet de manera paral·lela a la reunió del conseller Miquel Buch amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. No s'hi ha presentat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni tampoc cap representant de l'Ajuntament.

Fonts del consistori afirmen que ha sigut un "malentès" i que no s'havia concretat la trobada, que esperaven més àmplia amb agents socials i empresarials. Tanmateix, des del Palau de la Generalitat desmenteixen aquesta versió i asseguren que el mateix president va trucar l'alcaldessa i que els respectius gabinets van acordar que hi hauria una reunió institucional aquest dissabte el matí.

Colau, per la seva banda, ha convocat una trobada aquest dissabte del Centre de Coordinació amb els agents d'emergències, neteja i mobilitat. En una compareixença posterior, recollida per l'ACN, ha afirmat que la situació "no pot continar així, Barcelona no s'ho mereix". L'alcaldessa ha qualificat d'"excepcionalitat" la situació viscuda aquest divendres, amb fets "més greus" que les nits anteriors. Colau ha condemnat "amb tota l'energia" els fets violents succeïts i ha lamentat que també hi hagués "agressions als professionals dels mitjans de comunicació". "Ens hem dirigit a les autoritats pertinents perquè això no torni a passar", ha declarat.

La resposta de Sànchez i la carta de Torra

Després de l'emplaçament, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat parlar per telèfon amb el cap de l'executiu català, perquè considera que no ha condemnat la violència. La reacció de Sánchez ha propiciat una nova carta de Torra a La Moncloa, exigint-li que "no l'alliçoni" sobre això: "Sempre he condemnat totes les violències". "Negar-se al diàleg és una irresponsabilitat que la comunitat internacional no entendrà", ha afirmat en una missiva.

"Constato públicament com a president de la Generalitat que vostè es nega a parlar amb el representant dels catalans i, encara pitjor, es nega a establir cap mena de diàleg", explica a la carta que ha enviat a Sánchez, després que aquesta setmana també li enviés una missiva, just quan va sortir la sentència del Suprem sobre el Procés, demanant també una altra trobada.

Carta de Quim Torra a Pedro Sánchez
stats