Política 07/06/2019

Torra acusa el PSOE de no tenir "cap mena de voluntat" de dialogar

El president descarta donar-li suport a la investidura perquè "no ha canviat res"

Agències
2 min
Torra acusa el PSOE de no tenir "cap mena de voluntat" de dialogar

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha retret aquest divendres al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que encara no li hagi donat una resposta formal a la carta que li va enviar per reunir-se i ha acusat el PSOE de no mostrar "cap voluntat" de dialogar amb els independentistes –segons recull l'agència Efe.

"No veiem que des del PSOE hi hagi cap tipus de voluntat de diàleg ni de seure a la taula a parlar amb els independentistes", ha lamentat Torra durant la seva conferència inaugural de la 30a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell (Alt Urgell).

El president ha criticat que encara no ha rebut la resposta formal de l'executiu del PSOE sobre la seva proposta de diàleg en una reunió entre tots dos i ha assegurat que s'ha assabentat de la negativa per les declaracions que ahir va fer la vicepresidenta Carmen Calvo.

Davant el rebuig a la carta urgent que Torra va fer arribar a Sánchez demanant-li conversar sobre la "repressió" del moviment independentista –tot i que no li feia la petició explícita per escrit–, ha apuntat que el PSOE tampoc no va voler conversar amb ERC al Congrés ni Jaume Collboni –el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona– amb Ernest Maragall", l'alcaldable d'ERC.

Per aquest motiu, ha descartat donar suport a la investidura de Sánchez, perquè, ha dit, "no ha canviat res" des que el PSOE "es va aixecar de la taula de negociacions".

Malgrat això, Torra ha mantingut la seva voluntat de conversar de manera "sincera i real" amb l'executiu espanyol i ha asseverat que "té el deure de ser optimista" i de confiar que Sánchez acabarà dialogant amb les forces independentistes perquè ho demanen els "companys" que estan en presó preventiva arran del Procés i a l'exili.

"El Govern ha d'estar alineat amb el que es defensa a la presó i a l'exili", ha opinat Torra, abans d'afegir que "sempre començaran les negociacions" plantejant un referèndum d'autodeterminació perquè és el que vol el seu electorat. "Any rere any els electors catalans demanen una solució política a un conflicte polític. No demanen un nou pacte de finançament. I jo des que soc president estic intentant saber quin és el projecte del govern socialista per a Catalunya", ha insistit.

La Trobada Empresarial al Pirineu reuneix durant dos dies i sota el títol 'Definim l'agenda empresarial' més de 600 empresaris en una jornada que clausurarà aquesta tarda el dirigent del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.

stats