Política 18/08/2018

El sobiranisme reivindica la figura de Forn a Lledoners

Milers de persones es concentren a les portes de la presó per homenatjar l'exconseller

Claudia Dinarès
3 min
Torra acompanyat per diversos membres del seu Govern a l'acte de Lledoners

Sant Joan de VilatorradaMilers de persones van voler traslladar ahir fins a les portes de la presó de Lledoners el seu escalf per a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn. Protagonista fa un any per haver d’assumir la gestió dels atemptats de la Rambla i Cambrils quan només portava tres setmanes al càrrec, Forn va ser una de les principals absències durant els actes en record de les víctimes que ahir es van fer a tot el país. Per això, l’independentisme va voler retre-li el seu homenatge particular i, convocat per l’ANC i Òmnium, va acostar-se a la presó, on Forn està tancat des de fa gairebé 10 mesos pel seu paper en el referèndum de l’1 d’octubre.

Des d’allà, i sota una pluja constant, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reivindicar la figura de Forn i va agrair als manifestants la seva presència malgrat les inclemències del temps. “Gràcies per mullar-vos cada dia pels drets humans, pels drets fonamentals, pels d’autodeterminació i per la independència”, va afirmar abans d’assegurar que l’independentisme “lluita per una causa justa”. “No ens hem de defensar de res, hem d’atacar aquest estat espanyol injust. No ens hem de defensar de res perquè Europa ens ha donat la raó; i, si Europa jutja d’una determinada manera i Espanya jutja de manera contrària, qui té el problema?”, va preguntar-se Torra. Per això, va dir, el seu executiu no s’aturarà “fins que el poble sigui lliure”.

Un regal dels presos

Com durant tot el matí en els actes institucionals, a la tarda al costat del president també hi havia Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn. “La Laura m’ha acompanyat durant tot el dia i ho ha fet en representació de tota la gent que avui no ha pogut ser aquí, dels que estan investigats, encausats o perseguits per aquesta farsa que ha construït l’estat espanyol”, va explicar Torra. Ella, visiblement emocionada, va prendre la paraula en nom de l’Associació pels Drets Civils Catalans (ACDC) i va explicar com havia passat el dia l’exconseller. Va relatar que dins de la presó de Lledoners -on també hi ha Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull- ahir al matí també es va homenatjar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. “Aquest matí han fet un minut de silenci en record de les víctimes, però els presos també han tingut una mostra d’agraïment amb els cossos de seguretat i d’emergència, i en especial amb el conseller Forn, a qui han regalat una samarreta amb missatges de suport”, va explicar Masvidal, que al matí s’havia vist cara a cara a Barcelona amb Felip VI i el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, als quals va recordar que la seva parella és a la presó.

Crítiques a Felip VI

Precisament la voluntat de no coincidir amb el rei va ser un dels motius que van empènyer les entitats sobiranistes a convocar aquest acte alternatiu als que s’havien fet al matí a Barcelona. Ho va recordar el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. “Cap Borbó es pot atorgar el protagonisme en un dia com avui i això hauria de fer vergonya. No hi ha més protagonistes que les víctimes i els servidors públics, alguns d’ells empresonats i exiliats”, lamentava el dirigent d’Òmnium.

A Mauri li prenia el relleu la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que en el seu discurs va subratllar que “en circumstàncies normals” l’independentisme no hauria d’haver organitzat mai un homenatge a les portes d’una presó”. Paluzie, a més, va voler reivindicar la feina dels Mossos d’Esquadra durant els atemptats que fa un any van sacsejar tot el país. “Aquella comunió que vam sentir llavors és la que els demanem ara. Necessitem que el cos dels Mossos sigui garantia dels drets i les llibertats de tots i totes”, reivindicava Paluzie. Al·ludia així a les crítiques que durant el dia havia despertat l’actuació de la policia catalana entre sectors independentistes pel fet d’haver retirat pancartes contra el rei i a favor dels presos.

Patrícia Nuviola, representant del cos de Bombers de la Generalitat, va parlar en nom dels treballadors dels serveis d’emergències i també va tenir paraules crítiques amb la figura de Felip VI. “En un dia com avui no podem tancar els ulls davant d’un rei que trafica amb armes arreu del món”, va concloure el seu discurs.

stats