Política 16/10/2019

JxCat fa un comunicat oficial tancant files amb Buch i Torra, però demana que s'investigui l'actuació policial

Diputats de la formació, en privat, havien demanat la dimissió del conseller d'Interior

Núria Orriols / Acn
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, acompanyat del president Torra i el vicepresident Aragonès

BarcelonaEl grup parlamentari de Junts per Catalunya ha fet un comunicat oficial traslladant el seu suport al president, Quim Torra, i al conseller Miquel Buch, just després que diversos diputats de la formació, en privat, segons ha publicat l'ACN, demanessin la dimissió del responsable d'Interior. "El grup parlamentari de Junts per Catalunya també trasllada tot el seu suport al president, al conseller d’Interior, Miquel Buch, i a tot el Govern davant una situació de gran complexitat policial, política i social derivada de la repressió orquestrada per l’Estat i de les injustes sentències contra els líders polítics i socials de l’1-O", ha dit el grup parlamentari en un comunicat.

En el text, tot i aquest suport a l'executiu, també demanen que s'investiguin les actuacions policials i, si s'escau, que s'apliquin sancions als agents dels Mossos d'Esquadra. També reclamen que faci el mateix el ministeri de l'Interior amb el cos de Policia Nacional, i ressalten que van utilitzar pilotes de goma –un noi ha perdut la visió d'un ull– quan estan prohibides a Catalunya.

Segons l'ACN, almenys una desena de membres de la formació han explicat a l'ACN que creuen que Buch ha de deixar el càrrec. Les fonts consultades consideren que el conseller "no està preparat" per gestionar els dies que venen, posteriors a la sentència del Suprem", una opinió que dista de bona part dels membres del Govern de JxCat, que tanquen files amb el conseller d'Interior. Fonts de l'executiu afirmen que ningú volia assumir aquesta cartera i que Buch està impedint que s'apliqui la Llei de Seguretat Nacional pilotant el dispositiu de seguretat.

Buch forma part del grup parlamentari des del maig del 2019, i fins i tot hi havia veus que el reclamaven com a nou president de la formació al Parlament. El conseller també s'havia ofert, abans de l'estiu, per liderar l'endreça de l'espai de JxCat i el PDECat. Buch va participar en la reunió del grup parlamentari d'aquest dilluns, al costat dels altres consellers de JxCat, just abans que la sentència del Suprem es fes pública.

En les últimes hores, diversos grups han demanat la dimissió. Demòcrates, que forma part d'Esquerra, ha demanat el seu cessament, com així ho han fet els comuns. Per la seva banda, la CUP ahir va demanar responsabilitats a Interior per la seva actuació i que comparegui –també la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera– i aquest dimecres l'ANC ha instat la policia a actuar amb "proporcionalitat" i "contenció", a més de fer una crida a la mobilització pacífica.

stats