Política 08/06/2013

Toc a sometent per la bona nova federalista a Nicaragua

Sara González
2 min

BarcelonaPer capgirar les enquestes adverses, per combatre el sobiranisme i per mobilitzar el partit, el PSC farà desfilar a partir de finals d'aquest mes i fins al gener del 2014 un exèrcit d'un centenar de càrrecs electes i del partit que es dedicaran a pentinar el territori pregonant La solució federal . L'objectiu: que es parli de federalisme des d'Alcanar a Portbou i des de la Seu d'Urgell a Vilanova i la Geltrú gràcies a una campanya amb 500 actes que se celebraran als municipis de més de 10.000 habitants. A partir d'aquí, esperen que el boca-orella faci la resta i que el projecte federal dibuixat per la Fundació Rafael Campalans sigui motiu de conversa a les llars dels catalans.

Perquè per molt que els sondejos els juguin a la contra, Pere Navarro encara confia que l'estat federal i, per tant, l'entesa amb Espanya, té prou força i recorregut per frenar l'independentisme, i que el que cal és diàleg i constància. No deixa de ser paradoxal, però, que el nou lema del PSC per encarar aquesta nova etapa -dissenyat, per cert, amb una estètica vintage - sigui "Canviem de futur". "¿Estem donant per fet que el futur està decidit i és l'estat propi? No en tenim prou amb haver de canviar el present?", es pregunten fins i tot alguns dirigents.

Mobilitzar, dialogar i escoltar

El secretari d'organització del PSC, Esteve Terradas, va explicar ahir que no hi haurà un format estàndard d'acte, sinó que les agrupacions i sectorials el podran fer a gust i mida i, per tant, podran triar si fan un debat, un taller o una conferència clàssica. "L'important és que en parlin", va assegurar Terradas, conscient que la proposta dels socialistes no sona amb la mateixa força que ho fan l'opció independentista i la unionista. La consigna de Nicaragua per als pròxims mesos és "mobilització, dialogar i escoltar", però fugint dels mítings i recuperant la força de la militància clàssica. Una militància que, com més lluny està de l'àrea metropolitana, més crítica és amb la direcció nacional.

Terradas va assegurar que les campanyes a favor del no a la independència que han posat en marxa els socialistes de l'Hospitalet i de Sant Feliu de Llobregat seran "compatibles" amb aquesta gira per promoure el federalisme que es posa en marxa des de Nicaragua. A més, va subratllar que aquestes iniciatives són estrictament locals, però que casen amb "projecte polític i social" que defensa el PSC.

Tot i això, per evitar més conflictes interns -hi ha qui lamenta que s'avalin les campanyes pel no i que, en canvi, se sancionin les veus que demanen llibertat de vot- l'equip de Navarro insisteix a fer una campanya propositiva i "en positiu". Ara caldrà veure si els ambaixadors que picaran pedra al territori troben o no la llum al final del túnel.

stats