Publicitat
Publicitat

Terricabras avisa que Europa no és partidària de les declaracions unilaterals

El candidat d'ERC a les eleccions europees insisteix que no hi ha cap motiu per pensar que la independència suposaria l'exclusió de Catalunya de la UE, i menys de manera automàtica

El candidat d'ERC a les eleccions europees, l'independent Josep Maria Terricabras, ha advertit aquest diumenge que la Unió Europea "no està gaire a favor de les declaracions unilaterals" d'independència, en al·lusió a un dels possibles escenaris que es preveuen per al procés sobiranista català.

En una entrevista d'Europa Press, ha dit que tota transició cap a la independència té un component d'unilateralitat, però ell prefereix més arribar-hi a través d'una consulta que d'unes plebiscitàries, un escenari que no descarta. "No agafem com a model el de Kosovo [declaració unilateral amb suport explícit dels Estats Units]. Cada cas és cada cas i s'intenta resoldre segons com es presenta. S'ha d'esgotar l'altra solució, la qual no apareix com a declaració unilateral", reflexiona el filòsof.

Terricabras esgrimeix que la declaració suposa arribar a la independència de manera "indirecta", ja que són els parlamentaris els que prenen la decisió en nom dels ciutadans, mentre que la consulta permet saber la voluntat directa del poble. Després del 'no' del Congrés a traspassar la competència a la Generalitat per convocar la consulta, ell aposta per convocar-la amb la llei catalana de consultes, i assegura que no espera cap oferta del govern espanyol, sinó "soroll" per obstaculitzar el procés sobiranista.

D'altra banda, insisteix que no hi ha cap motiu per pensar que la independència suposaria l'exclusió de Catalunya de la UE, i menys de manera automàtica: "No es pot expulsar ningú, no està previst, no sabrien com fer-ho. O ens donen puntades de peu al cul o no hi ha manera de fer-ho".

"És impensable que la UE digui a Ucraïna 'vine, vine', i a Escòcia i Catalunya 'marxeu, marxeu'. S'haurien tornat definitivament bojos", ha sentenciat Terricabras, que destaca que l'important no és l'opinió de la Comissió Europea, sinó la dels estats, els quals –ha afirmat– de moment callen.

Conincidència amb ICV

Terricabras ha explicat que ERC va a les eleccions sense dir quin és el seu candidat a presidir la Comissió Europea, i matisa que es pronunciaran sobre això amb l'Eurocambra ja definida i seguint dos criteris: "Que les seves polítiques socials siguin progressistes i accepti el principi d'autodeterminació".

Aquestes són, precisament, les condicions que també ha posat al candidat a presidir la institució europea el candidat d'ICV al 25-M, Ernest Urtasun.

ERC, líder del centreesquerra a Catalunya

El candidat republicà a les europees diu que el seu acord amb NEC perquè membres del partit d'Ernest Maragall vagin a la mateixa llista respon a la voluntat d'ERC d'"eixamplar el seu camp d'influència, de receptivitat i d'acció".

Així, creu que una Catalunya independent podria experimentar un canvi en el seu sistema de partits, situant CiU com a referència del centredreta i ERC del centreesquerra, i assumir així un paper que el PSC, segons la seva opinió, ha renunciat a exercir.

Terricabras diu que el PSC ha estat un partit fonamental per a Catalunya que, no obstant això, en els últims anys ha tingut "una desconnexió de la realitat catalana i un arrelament amb el PSOE", cosa que veu com a causa dels últims fracassos electorals socialistes.