NOMENAMENT
Política 14/06/2018

Sánchez tria Teresa Cunillera per substituir Enric Millo

La històrica socialista lleidatana serà la delegada del govern espanyol a Catalunya

Marc Toro
2 min
Teresa Cunillera serà la delegada  del govern espanyol  a Catalunya.

BarcelonaLa històrica socialista lleidatana Teresa Cunillera serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya en substitució d’Enric Millo, segons va avançar ahir Nació Digital. El seu nomenament, que molt probablement serà confirmat avui al consell de ministres, situa una militant del PSC molt lligada al PSOE com a representant de la Moncloa sobre el terreny per canalitzar el diàleg entre la Generalitat i l’Estat.

Nascuda a Bell-lloc d’Urgell fa 67 anys i formada en peritatge mercantil, ha fet la major part de la seva carrera política a Madrid, on entre el 1993 i 1996 va arribar a ser membre del gabinet de presidència durant l’última etapa de Felipe González. També va ser directora del gabinet del ministre de Relacions amb les Corts (1986-1989), quan Virgilio Zapatero ocupava el càrrec, però la pràctica totalitat de la seva trajectòria està lligada al Congrés de Diputats. El 1982 va ser escollida diputada per Lleida per primer cop, i va mantenir l’escó de manera gairebé ininterrompuda fins al gener del 2016. Entre el 2008 i el 2011, a més, va ser vicepresidenta primera de la cambra baixa.

“És una persona amb una experiència llarguíssima, amb ofici”, destaca un càrrec del PSC, que defineix Cunillera com una abanderada del “diàleg, la negociació i el pacte” que tant reivindica Miquel Iceta. La substituta de Millo, de fet, és molt pròxima al primer secretari del PSC, al qual va donar suport en les primàries que va guanyar a Núria Parlon el 2016. Els socialistes catalans la van designar representant del partit a la gestora que va comandar el PSOE després de la defenestració de Pedro Sánchez, confirmant-la com a figura d’enllaç entre els dos partits gràcies a les seves bones connexions a Ferraz. Aleshores, en una entrevista a Europa Press després d’assumir el càrrec, va assegurar que el PSC faria “pedagogia” al PSOE perquè es reconegués Catalunya com a nació. En aquell moment, curiosament, ja encapçalava una gestora, la del PSC a Lleida. Constituïda el febrer del 2015, va servir per forçar la sortida com a primera secretària de l’agrupació local de Marta Camps, destituïda per l’alcalde, Àngel Ros.

Partidària del noa la investidura de Mariano Rajoy que defensava Sánchez i que va fer esclatar la pitjor crisi de la història entre el PSC i el PSOE, Cunillera sempre ha sigut fidel a l’ara president espanyol. Va estar al seu equip a les primàries que va disputar amb Susana Díaz per recuperar el control de Ferraz, i ja li havia donat suport quan el 2014 va arribar per primer cop a la secretaria general dels socialistes espanyols.

Amb un perfil poc mediàtic i dos anys després de deixar la primera línia política, Cunillera passarà ara a ocupar un dels càrrecs més polèmics a Catalunya, convertit en els últims mesos en símbol de la repressió de l’Estat contra l’1-O i l’aplicació del 155. Abans que transcendís el seu nom, en les travesses sonava amb força el de Joan Rangel, que ja va ser delegat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero a Catalunya entre el 2004 i el 2011. Fonts socialistes expliquen que aquest cop no estava disposat a repetir.

stats