Política 11/11/2018

Tardà demana fermesa i no descarta "haver de tornar a aixecar la bandera de la desobediència"

El diputat d'ERC reclama fer tot el possible perquè no hi hagi més independentistes a la presó

Acn
3 min
Tardà demana fermesa i no descarta "haver de tornar a aixecar la bandera de la desobediència"

LleidaEl diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, ha demanat fermesa a la societat i no ha descartat "haver de tornar a aixecar la bandera de la desobediència". El diputat ha posat d'exemple de desobediència l'1 d'octubre del 2017 en dos sentits: l'institucional i també el social. També ha pronosticat que es tornaria a votar i ha dit que calia seguir el Procés "a la catalana", de manera "cívica i pacífica". "Hi hem de posar més cervell que budell", ha apel·lat el diputat.

D'altra banda, també ha parlat de la possibilitat que "nous dirigents entrin a la presó". Joan Tardà ha participat en l'acte 'Ciutats republicanes, ciutats de progrés' que s'ha fet aquest diumenge al migdia a Lleida amb la presència del candidat a les municipals Miquel Pueyo. També hi han intervingut Marta Vilalta, Jenn Díaz i Najat Driouech.

Tardà ha cridat el moviment sobiranista a "mantenir-se ferm", i ha pronosticat "problemes" perquè alguns partits polítics "estan capficats a transformar el procés pacífic, cívic i democràtic en un problema d'ordre públic". El diputat ha dit que hi ha la possibilitat "d'aixecar la bandera de la desobediència" i també que entrin "nous dirigents a la presó". En aquest sentit, Tardà ha apuntat que s'ha de fer "tot el possible perquè això no passi" i ha optat per "lluitar" per "guanyar cívicament", convertint en "inevitable" el referèndum, una qüestió "prioritària" per a Tardà. El diputat ha posat com a exemple de desobediència "institucional i popular" l’1 d’octubre de l'any passat.

En aquest sentit, ha afirmat que "es tornarà a votar" i que cal seguir el Procés “a la catalana”, de manera “cívica i pacífica”. "Ens cal més cervell que budell", ha considerat, referint-se al fet que l'emoció és "important", però encara més "acumular forces i avançar". El diputat també ha opinat que el sobiranisme "ha arribat molt lluny en molt poc temps", i ha fet un símil amb una ascensió a un cim. "No sabem com serà el camí, però ha de ser molt ample perquè hi pugui cabre tothom", ha explicat. Tardà també ha insistit que la primera feina que té l'independentisme és adreçar-se als compatriotes, catalans i catalanes, que pensen "diferent o molt diferent" però "que tenen els mateixos problemes que nosaltres, els republicans".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha acusat Ciutadans d'"intentar desacreditar les institucions catalanes". A més, ha situat el partit de l'oposició "molt de bracet de Vox", i ha afegit: "Els hem vist reiteradament junts moltes vegades". La portaveu ha recordat que hi ha partits que intenten "minar" l'eina més potent per poder transformar la societat, i ha advertit que "no podran" aconseguir-ho.

A l'acte també hi ha participat la diputada Jenn Díaz, que ha llegit una carta de Raül Romeva parlant de la importància del municipalisme per fer la República, en relació amb la ciutat de Lleida. Díaz ha dit que creia que "la causa de l'1 d'octubre només té una víctima a llarg termini, l'estat espanyol", i ha afegit que "li pesarà aquesta decisió política per sobre de la democràcia i les llibertats" i que "acabarà pagant-la".

Al seu torn, la diputada Najat Driouech ha definit el partit republicà com "uns valents" perquè en una situació "complicada" en l'escenari de les eleccions del 21 de desembre, Marta Rovira li va demanar que anés a la llista. "No queda només en paraules, ens creiem el missatge, que tots som catalans i catalanes i no ens fa por", ha assegurat.

Finalment l'alcaldable d'ERC per Lleida, Miquel Pueyo, ha carregat contra el pacte entre el PSC i Ciutadans a la Paeria al principi del mandat, i la complicitat del govern municipal amb la repressió de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155 i l'espoli del Museu de Lleida, així com la pervivència dels carrers amb noms franquistes. "Amb fermesa i una profunda convicció liderarem o participarem en una alternativa pel canvi de perfil republicà i farem trontollar l’aliança confortable entre la crosta lleidatana de tota la vida i els beneficiaris del règim del 78”, ha dit.

La rambla de Pardinyes de Lleida ha acollit l'acte d'ERC de la campanya 'Ciutats republicanes, ciutats de progrés'.

stats