Política 16/11/2018

ERC prefereix un front d’esquerres a la via unitària de Torra i Otegi

Els republicans segueixen negociant una coalició amb Bildu i el BNG

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. EFE

BarcelonaEl coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, llançava dissabte la proposta de candidatura unitària a les europees entre “gallecs, bascos i catalans”. Tres dies després era el líder de JxCat, Carles Puigdemont, qui s’oferia com a número 2 d’una candidatura encapçalada per Oriol Junqueras i en què també es pogués integrar la CUP. I dimecres, el president del Govern, Quim Torra, afegia que, a més de gallecs, bascos i catalans, també s’hi haurien d’incloure els sobiranistes valencians i balears. Tres idees coincidents que xoquen amb l’estratègia dels seus socis potencials: el PNB i ERC no avalen la idea; i el president del PDECat, David Bonvehí, marca distàncies tot i que la vicepresidenta del partit, Míria Nogueras, sí que manté contactes amb Bildu al Congrés. Ahir els republicans se’n van tornar a desmarcar apostant per un front sobiranista d’esquerres. “Les esquerres amb les esquerres i els altres amb els altres”, va apuntar el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, en una entrevista a la Cadena SER. ERC no vincula “la unitat d’acció a la unitat electoral” i segueix apostant perquè cada partit interpel·li el seu propi espai ideològic. En aquest sentit, Tardà va confirmar que les negociacions amb EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) estan molt avançades i que aquesta és la coalició electoral per la qual volen optar a les europees. Fonts de l’esquerra abertzale, però, encara no donen per tancat l’acord amb Esquerra, a l’espera d’escollir el seu cap de llista -el 23 de novembre en primàries- i mentre miren de reüll els moviments de la CUP, que encara ha de decidir si es presenta a les eleccions europees, informa Oskar Bañuelos.

El president no s’hi immiscirà

Torra es va sumar públicament a la proposta de candidatura unitària en la conferència de dimecres a Sant Sebastià, però no serà ell l’encarregat de traslladar-la al terreny de les negociacions amb els partits. Des del seu entorn expliquen que, en tot cas, aquesta responsabilitat correspon a les formacions polítiques, que hauran de valorar si fan seva aquesta fórmula. “El president sempre defensa la unitat i ho seguirà fent”, afirmen aquestes fonts, que afegeixen que l’aliança ha d’anar més enllà d’unes eleccions i s’ha de plasmar en altres “moments” entre tots aquells que comparteixen el rebuig a la monarquia i la repressió i són favorables a l’autodeterminació.

Les fonts remarquen que l’activitat del president al País Basc va anar més enllà de la conferència, ja que va trobar-se amb el lehendakari, Iñigo Urkullu -constatant diferències estratègiques- i també amb Otegi. Torra i el líder de Bildu van sopar junts i van exhibir una bona sintonia i Otegi també es va trobar recentment amb Puigdemont a Bèlgica. Aquestes reunions que no inquieten ERC, convençuda que el seu front d’esquerres va en la bona direcció. Per la seva banda, el PDECat manté contactes amb el PNB, el seu soci habitual a Europa, per reeditar una coalició similar a la d’ara fa quatres anys. A sis mesos de les europees tot està obert, però els blocs ideològics avantatgen els nacionals.

stats