Política 17/06/2019

Els observadors internacionals veuen "insuficient" el temps d'exposició dels informes dels advocats dels acusats per l'1-O

Internacional Trial Watch assenyala una "desproporció manifesta" respecte a les acusacions

Acn
2 min
TW veu ''insuficient'' el temps d'exposició dels informes dels advocats dels acusats per l'1-O

BarcelonaInternacional Trial Watch denuncia que el temps que es va deixar per exposar els informes finals de les defenses dels acusats ha sigut ''insuficient''. Els observadors internacionals del judici del Procés consideren que s'hauria hagut d'habilitar un dia més de sessions i dedicar-ne tres als informes finals i les últimes paraules dels acusats, tenint en compte que les acusacions eleven les peticions fins a 74 anys de presó.

Els observadors creuen que "tan poc temps" ha posat en una situació de "forta pressió" els lletrats de les defenses, en una causa amb un enorme "patrimoni probatori". L'organització creu també que hi ha hagut una "desproporció manifesta" entre les hores que hi van poder dedicar les tres acusacions, set, i les de les defenses individualitzades, que van ser dotze.

En l'últim comunicat sobre les valoracions del judici de l'1-O, els observadors internacionals han criticat, doncs, la distribució del temps dedicat a presentar els informes finals d'acusacions i de defenses, perquè consideren que la "necessitat d'un judici" amb nou dels acusats presos no pot anar "en detriment" del dret de defensa dels acusats. Defensen que cal poder contrarestar les acusacions fent una valoració de la prova en 422 testimonis i setze pèrits, a més de la documentació extensa del sumari. Per als observadors, s'ha de tenir en compte que el judici s'ha fet davant un tribunal que no permet l'apel·lació en segona instància.

És l'últim informe que fa l'entitat sobre el judici, abans que el 9 de juliol vinent es presenti l'informe preliminar amb una primera valoració global del treball d'observació realitzat. Durant les divuit setmanes de judici, International Trial Watch ha sigut present a les divuit sessions gràcies a quaranta observadors internacionals de quatre continents, deu acadèmics de diferents universitats espanyoles i nou membres d'organitzacions de defensa dels drets i llibertats de Madrid, el País Basc, Galícia, Andalusia, les Illes Balears i Catalunya.

stats