Política 03/12/2019

El TSJC activa el segon procediment contra Quim Torra per desobediència

El tribunal torna a investigar el president per no haver retirat el llaç groc de la Generalitat

Ara
3 min
El TSJC activa el segon procediment contra Quim Torra per desobediència

BarcelonaMentre el president Quim Torra espera la sentència per desobediència per haver mantingut el llaç groc al balcó de la Generalitat durant la campanya electoral del 28-A, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha activat un nou procediment en contra seva. El TSJC ha obert la via penal per decidir si torna a investigar el president de la Generalitat, Quim Torra, per presumpta desobediència per no haver retirat el llaç groc del Palau quan se li va tornar a requerir al setembre (ja fora de període electoral). En una diligència d'ordenació, la sala civil i penal del TSJC ha designat ponent el magistrat Carlos Ramos, que forma part de la sala d'admissió amb el president del tribunal, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas.

La sala civil i penal ho ha decidit després que la sala contenciosa administrativa veiés al novembre possible "rellevància penal" en l'incompliment per part de Torra del termini per retirar la pancarta amb el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat al setembre. En la interlocutòria del 4 de novembre, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa va rebutjar un recurs de reposició que la Generalitat va interposar contra l'ordre del TSJC de retirar la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics.

El tribunal va acordar la mesura cautelar de retirar la pancarta arran d'un recurs interposat per l'entitat Impulso Ciudadano, que demanava mantenir la neutralitat de l'edifici fins i tot fora de període electoral, i va donar un termini de 48 hores a Torra des que va ser requerit personalment el 23 de setembre. Però el president de la Generalitat no va treure el cartell de la balconada de Palau fins que, expirat el termini, es va ordenar que ho fessin els Mossos d'Esquadra. Quan passaven dos minuts de dos quarts de quatre, dos operaris van retirar la pancarta amb el llaç i pels volts de les sis la Generalitat va penjar-ne una altra –ho van fer l’exdiputat de la CUP Antonio Baños, l’exdiputat de JxSí i cantautor Lluís Llach, l’actriu Sílvia Bel i la filòloga Teresa Casals– amb el lema "Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans".

"Un judici polític"

Tal com ja havia fet durant la seva declaració com a investigat, Torra va al·legar durant el judici que la JEC no té un rang superior al de la Generalitat i que per tant no havia d'obeir les seves ordres. "Sí, vaig desobeir l'ordre, però era impossible complir una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia competència per fer-ho", va concloure el president durant el judici, en què va denunciar l'existència de "censura" i la vulneració de la llibertat d'expressió. En el seu al·legat final es va reafirmar en la idea que el TSJC havia fet un "judici polític" i va acusar la sala –que va titllar de "parcial"– de tenir la voluntat "d'alterar" la legislatura catalana.

Un cop fet el judici, el president de la Generalitat, a petició de la Fiscalia i el partit d'extrema dreta Vox, s'enfronta a una inhabilitació de dos anys per un delicte de desobediència i a una multa de 30.000 euros. Una pena que si fos assumida pel tribunal podria posar data de caducitat a l'actual mandat de Quim Torra al capdavant del Govern. Tot i això, s'espera que els recursos de les parts portin el cas al Tribunal Suprem, que podria resoldre a mitjans de l'any que ve.

stats